Kada je nastala podjela Biblije na poglavlja i retke?

Podjela Biblije na poglavlja i retke nije dio originalnoga biblijskoga teksta. I Stari i Novi zavjet bio je podijeljen samo na knjige (otuda i naziv Biblija grč. τὰ βιβλία, knjižice, sveščići), ali one nisu bile podijeljene na poglavlja i retke.

Podjela Biblije na poglavlja i retke

Podjela Biblije na poglavlja i retke

Radi lakšega snalaženja unutar biblijskoga teksta, bilo je više pokušaja da se biblijske knjige podjele na određene cjeline. Tako je npr. u četvrtom stoljeću Euzebije, cezarejski biskup, podijelio svako od četiri evanđelja na numerirane odjeljke (355 odjeljaka za Mateja, 235 za Marka, 343 za Luku i 232 za Ivana), a zatim je stavio brojeve u tablice kako bi označio paralelne odlomke. Te su karte, nazvane „tablice kanona“, bile popularne u srednjem vijeku. Ovi numerirani odjeljci bili su rani pokušaji olakšavanja pronalaženja dijelova Pisma.

Vidi i ovo: 3 razloga zašto mogu vjerovati da je Biblija istinita?

Podjela na poglavlja

Iako je i ranije bilo pokušaja da se biblijske knjige, radi lakšega snalaženja u njima, podjele na poglavlja, podjelu kakvu danas poznajemo uredio je engleski svećenik a kasnije i biskup Canterburyja, Stephen Langton (1150.-1228). Na toga je ponukala zbrka u podjelama Biblije na poglavlja koje nisu bile ujednačene. Kao profesor na Sveučilištu u Parizu početkom 13. stoljeća u želji da olakša studentima snalaženje u Bibliji, napravio je podjelu na poglavlja kakvu i danas u većini prijevoda Biblije poznajemo.

Podjela na retke

Stephen Langton je dakle podijelio Bibliju na poglavlja ali ne i na retke. To će učiniti sredinom 16. stoljeća sredinom 16. stoljeća francuski izučavatelj Biblije i tiskar Robert Estienne. Kao i kod podjele Biblije na poglavlja, tako je i ranije bilo pokušaja da se Biblija podjeli na retke.

Određeni židovski prepisivači su pokušali podijeliti Stari zavjet na retke (ali ne i na poglavlja) no niti tu nije postojala ujednačena, jedinstvena podjela. Estienne je na temelju Langtove podjele Biblije na poglavlja po novome principu podijelio Novi Zavjet i na retke te ga objavio 1551. godine. Četiri godine kasnije objavio je kompletnu Bibliju (“Latinsku Vulgatu”), prvu kompletnu tiskanu Bibliju koja sadrži podjelu na poglavlja i retke kako je i danas podijeljena.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori