Što su pojedini astronauti rekli o Bogu?

Kad gledam lijepo uređen vrt pun cvijeća, promatram to kao Božje djelo. Na isti način gledam zvijezde i ostala Božja djela u svemiru. Tko na zemlji živi i radi u Božjoj nazočnosti, taj i kroz svemirska prostranstva leti s Bogom. A tko živi bez Boga na zemlji, neće ga sresti niti u svemiru.

James Alton McDivit, američki astronaut

Dok smo letjeli prema Mjesecu nešto se promijenilo u meni. Kao da se negdje u dubini moga bića odigrao snažan i dubok preobražaj. Poslije toga doživljaja ja sam počeo drugačije gledati na sebe, ali i na Zemlju i na samoga Boga.
Promatrajući tako u svemiru Zemlju, koja je djelovala kao čudesno obojena lopta nalik na one kojima ukrašavamo božićno drvce, poželio sam da pružim ruku i uhvatim je. Ne čini mi se da je bogohulstvo ako kažem da sam toga trenutka promatrao zemlju Božjim očima. Kada o svemu tome razmišljam, osjećam da Bog nije ravnodušan prema našem letu, već nas je pratio, pozivao tijekom leta, pomagao nam da se spustimo na Mjesec i da se sretno vratimo na Zemlju svojim bližnjima.
Budući da sam se vratio, shvatio sam da je Bog bio sa mnom i da mi je povjerio zadaću da posvjedočim što većem broju ljudi kako je On nazočan svuda i u svakome, a ne samo na Mjesecu i u nama astronautima.
Po povratku na Zemlju shvatio sam da nisam uvijek živio onako kako je Bog želio da živim. No, ako sam ja James Irwin usprkos svim svojim nedostacima mogao sići na Mjesec, onda se to dogodilo po Božjem promislu. Bog je želio da od mene načini Svoga vjernog slugu i zato sam se okrenuo Bogu i rekao mu: “Milostivi Gospode, upotrijebi me za svoje ciljeve”.

James Irwin, američki astronaut

Pratite nas na fb stranici HORIZONTI VJERE
Zahvaljujem ti, Oče, naročito zato što si mi dopustio ovaj let. Hvala ti za veliku milost prema meni što mogu u ovom čudesnom prostoru promatrati ove mnogobrojne, neobične i veličanstvene stvari koje si stvorio. Pomozi nam, vodi nas i upravljaj nama kako bi smo svoj život uredili tako da budemo bolji kršćani, da pomažemo jedni druge, da zajednički djelujemo i da prestanemo međusobno se zlostavljati.

Leroy Gordon Cooper, američki astronaut

Izvor: Pravoslavni misionar 6/79
Naslovna fotografija: www.hippopx.com

Odgovori