KAKO SE ODUPRIJETI KUŠNJI?

Izbjegavajte grijeh iz jednostavnog razloga jer Vas Krist voli. Ali ako ne možete tako, onda barem to učinite zbog sebe.
Ako vas opsjedaju česta i teška iskušenja, ne počinjite se brinuti da Bog osjeća da niste dovoljno dobri za njega. Mislite o tome na ovaj način: On je Otac koji ljubi, poučava nasljednike i kažnjava ljubljene sinove. Radije se brinite ako nema iskušenja.
Neka vas tješi da je patnja uobičajena mnogim velikim ljudima. Dajte sve od sebe, jer kada pobijedite bit ćete u njihovu društvu. Bog vas neće zaboraviti i “neće pustiti da budete kušani preko svojih sila” (1 Kor 16,13).
Oprezni vojskovođe postavljaju stražu čak i u vrijeme mira. Vi biste trebali biti poput takvog vojskovođe i uvijek pažljivo promatrati koji će biti idući napad neprijatelja. “Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre” (1 Pt 5,8). Pripremite se za njegov napad i uzvratite mu napad kada se pojavi.

Dvije opasnosti

Morate se suočiti s dvije opasnosti: jedna je predaja, druga je ponos nakon što je kušnja pobijeđena. Da budete uvijek sigurni od napasti, imajte na umu da će Krist uvijek pomoći svojim sljedbenicima da učine što god treba, jer kaže im: Hrabri budite, jer ja sam pobijedio svijet!” (Iv 16,33).

Pratite nas na fb stranici HORIZONTI VJERE

Nakon što kušnja prođe ili dok obavljate neki častan zadatak, sve pripišite Božjoj dobroti. Ako dopustite sebi osjećaj da ste vi to učinili svojom sposobnošću ili zaslugom, um će vam se ispuniti ponosnim užitkom. Ispitujte se sjećajući se Pavlovih riječi: “Što imaš a da nisi primio? Ako si primio, što se hvastaš kao da nisi primio?” (1 Kor 4,7).
Za vojnika nije dovoljno samo uzvratiti napad. On mora osvojiti napadačevo oružje i okrenuti ga protiv njega. Slijedite vojnikov primjer  i koristite kušnju kao put do vrline. Ako vas vuče da budete pohlepni i sebični, dajte više u milostinju. Ako vas vuče da budete ponosni, potrudite se biti skromni u svemu. Tako u iskušenju možete pronaći obnovljeni put k većoj pobožnosti.
Ovakvo ponašanje je jedno od onih koja najviše ogorčuju sotonu. On se počinje bojati da vas kuša jer ništa nije toliko mrsko stvaratelju zla kao kada je odgovoran za neko dobro.

Ne zanemarujte sitne poroke

Ne treba razmišljati da ako se neprestano vježbamo u glavnim vrlinama, onda nam je dopušteno imati jedan ili dva manja poroka. Neprijatelj kojega zanemarujete najčešće je onaj koji pobjeđuje. Ako osoba posjeduje iskreno milosrđe, onda drži sve poroke jednako nečastivim i ne dozvoljava da bude prevarena od njih, jer zna da i najmanji od poroka vodi k najvećem, i da njena nemarnost prema najmanjima može dovesti do uništenja.
Ne uspoređujte teškoće borbe s iskušenjem s ugodama grijeha. Uspoređujte mučnost borbe s mukom koju grijeh donosi. Prije nego je grijeh učinjen, krivnja koja je rezultat grijeha ima ugodan i udoban miris. Ali mislite o slatkoći i utjesi koja će doći nakon što pobijedite i neće vam biti teško donijeti odluku.
Dobar vojnik nikada ne priznaje poraz, čak i kada se povlači. Slijedite primjer vojnika i ne očajavajte ako ste upali u grijeh. Privremeni poraz dobroga vojnika i bolne rane rijetko ga odvuku s bojnog polja. Češće ga potaknu da skupi svoje snage i bori se žešće nego prije.

Pratite nas na instagramu

Mi moramo biti takvi, Ako nas pogodi duhovna katastrofa, moramo što brže obnoviti našu hrabrost. Kada nas grijeh osramoti, moramo naći novo rješenje i novu želju da ponovno živimo gajeći vrline. Jedna rana lakše zacjeljuje nego mnogo rana; svježa rana se lakše iscjeljuje nego inficira.

Ugovor s đavlom?

Prisjećanje kako je grijeh ogavan, užasan i mrzak, kada nas strast tjera na grijeh, pomoći će nam da se postavimo protiv kušnje. Prije nego što potpišemo đavlu čineći grijeh, ne bi li trebalo razmotriti našu ljudsku vrijednost i ogromnu cijenu koja je plaćena za nas? To da smo dijelovi Kristova tijela, da Duh Sveti prebiva u nama i to da smo načinjeni na sliku Božju? Tada, ne bi li trebalo razmotriti kako je grijeh bolest tijela, duha i duše? Da je grijeh zmijin otrov; da kada griješimo, potpisujemo ugovor da ćemo robovati Sotoni?
Usporedite dvije suprotstavljene snage. Grijehom činite Boga svojim neprijateljem, a đavla svojim gospodarom. Ali nevinost vas čini Božjim prijateljem, s dužnostima i privilegijama sina.

Erazmo Roterdamski (Desiderius Erasmus – 1466.-1536.) 

Izvod iz: Priručnik borbenog kršćanina

Objavljeno u Izvori: 3/4 1997. (Prijevod Goran Đermanović).

 

Odgovori