Zašto se Isus preobrazio pred očima svojih učenika?

Petru i ostalim učenicima bilo je teško vjerovati da će Isus morati patiti i umrijeti, a njih je nesumnjivo zabrinulo i učenje našega Gospodina da istinsko učeništvo uključuje patnju (Marko 8,31–38). Bilo im je potrebno ohrabrenje da sve ide točno onako kako je Bog planirao i da će patnja zarad Krista biti vrijedna. U preobraženju su primili takvo ohrabrenje i sigurnost.

Pratite nas na fb stranici HORIZONTI VJERE

Priča o Isusovom preobraženju toliko je poznata da moramo biti oprezni da ne propustimo značaj i najmanjeg detalja. Dogodilo se to na visokoj planini (Marko 9,2), koja podsjeća na Mojsijev susret s Bogom na brdu Sinaj (Izl 19,20). Učenici su na gori Preobraženja sudjelovali u događaju koji je označio ključni prijelaz u povijesti naroda Gospodnjeg. Na Sinaju je uspostavljen posrednik Starog saveza – Mojsije; a na gori Preobraženja, posrednik Novog saveza – Isus Krist.
U preobraženju Kristovu otkrivena je vječna, blistava slava našega Gospodina. Za veći dio svoje zemaljske službe Isusovo je čovještvo zaklonilo ovu slavu, sakrivši je od ljudskog vida iza slabosti ljudskog tijela. Ali na gori Preobraženja, Isusova slava i veličanstvo prikazani su u vidljivom obliku u zasljepljujućem prikazu bjeline. Petar, Jakov i Ivan tom su prigodom vidjeli čistoću i božanstvo našeg Spasitelja, koji će ojačati njihovu vjeru tijekom ostatka njihova života (2. Petrova 1,16–18).

Pratite nas na instagramu

Pa ipak, ta je vizija bila samo privremeni pogled na Njegovu slavu. Preobraženje je je u ovom slučaju samo iskra onoga što nas čeka na nebu. Jean Calvin komentira: “Preobraženje nije u potpunosti omogućilo da učenici vide Krista kakav je sada na nebu, već im je samo dalo okusiti njegovu bezgraničnu slavu.” Na nebu ćemo vidjeti Sina Božjega kakav jest; uživat ćemo u blaženom viđenju i moći ćemo gledati lice našeg Spasitelja. Vidjet ćemo Njegovu blistavu slavu i nikada se nećemo umoriti od od tog pogleda, jer ćemo vidjeti lice našeg Gospodina iskusiti samu puninu blagoslovljenog života.
Izvor: ligonier

Prijevod i prilagodba: Almir Pehlić

Odgovori