Sotonska primamljiva ponuda

“Ponovno ga odvede đavao na goru vrlo visoku te mu pokaza sva kraljevstva ovoga svijeta i njihovu raskoš, pa mu reče: ‘Sve ću ti ovo dati ako padneš ničice te mi se pokloniš’. Nato mu Isus reče: ‘Odstupi, Sotono, jer je pisano: Gospodaru, Bogu svojemu, klanjaj se i njemu jedinom služi’ “. Matej 4,8-10

U današnje vrijeme ponude pršte na sve strane. Reklame na cesti, s TV prijemnika, putem interneta. Pozivi dolaze i telefonskim putem s različitim ponudama. U današnje vrijeme pametnih telefona dovoljno je da s nekim u razgovoru spomeneš neki proizvod i odmah će ti facebook izbacivati reklame baš toga proizvoda. Osim materijalnih, tu su i razne “duhovne” ponude samopomoći, spoznaje sebe, vjere u svoje sposobnosti i sl.

Kada iza reklame stoji prijevara

Prije nekoliko godina u moj ured je ušla osoba, nudeći mi da se informacije o našoj crkvi nađu u telefonskom imeniku u nakladi tvrtke koju je predstavljala. Naivno sam potpisao papir koji mi je ponuđen bez da sam detaljno pročitao što u njemu stoji. Nakon nekoliko dana na crkvenu adresu je stigao Ugovor kojega sam potpisao. U njemu je stajalo da se kao crkva pretplaćujemo na tri telefonska imenika, svake godine u narednih deset godina. Cijena jednom telefonskom imeniku je bila 1.700 kn. Naravno, taj dio, koji je pisan vrlo sitnim slovima, nalazio se na dnu papira. Uspio sam se nekako osloboditi ovoga “desetogodišnjeg ropstva” no naučio sam i važnu lekciju – Mnoge su ponude zapravo prijevare!

Sotonske ponude

I Sotona nas obasipa svojim ponudama. Pokušao je i s Isusom: “Samo učini što ti kažem, i cijeli svijet je tvoj!”

Želimo služiti Bogu a Sotona nam nudi da služimo njemu. Daje nam ponudu i uvjerava nas da je ona bolja od one koju nam nudi Krist.
Što mi imamo od služenja Bogu? Oni koji nas ne razumiju, razmišljaju kako se mi odričemo, naizgled puno toga. Vrlo dobro znaju što mi smijemo a što ne, I žale nas zbog toga što mi kao ne uživamo potpuno u životu. A kraljevstvo ovoga svijeta, misle oni,  jest ljepše, šarenije, veličanstvenije, puno izazova.

Neprijatelj, Sotona nudi čovjeku sav svijet, u zamjenu da mu se pokloni. Isto je ponudio prvim ljudima. “Prihvatite moju ponudu i cijeli svijet je vaš. Bit ćete bogovi”. Prihvatili su njegovu ponudu i znamo što se kasnije događalo: izgnanstvo iz raja, odnosno prekid prisnog zajedništva s Bogom.  To se događa kada “otkažemo Ugovor” s Bogom i potpišemo ga sa Sotonom. Ne vidimo odmah što smo učinili. No, naknadno nas stigne naš “potpis”.

Đavao i danas nudi lažno bogatstvo, lažnu slavu, lažnu moć, lažna zadovoljstva koja su prolazna i koja u konačnici ne mogu čovjeku ispuniti onu prazninu duše koju samo može bogatstvo Božje slave.

Sotona nam nema što dati osim propasti

Nije đavao imao dati niti Isusu a niti ima što dati i nama, osim propasti. Jer propast, pakao i vječnost bez Boga je njegova budućnost. To Sotona jedino može ponuditi i nama.

Nemojmo se zavaravati Sotonskim ponudama. One uništavaju dušu. Gledamo mnoštvo ljudi oko nas bez smisla, bez cilja, bez nade. Oni su takvi jer su povjerovali Neprijatelju ljudske duše. Povjerovali su da su bogovi, da su svemoćni, da je cijeli svijet njihov a život ih je brzo demantirao.

Kristova ponuda nam ništa ne uskraćuje

Kada razumijemo sebe na ispravan način i Boga u otkrivenju Pisma, tada razumijemo kakvo bogatstvo imamo u Njemu. Zapravo, nismo u ničem uskraćeni, već možemo uživati u Savezu kojega je Gospodin sklopio potpisavši ga svojom krvlju s nama.
Jedan bogati ateist je jednom prilikom platio da se na svim gradskim autobusima u njegovom gradu postavi reklama: “Nema Boga! Opusti se i uživaj u životu”. Za par dana, netko je dao da se postavi druga reklama: “IMA BOGA! OPUSTI SE I UŽIVAJ U ŽIVOTU”

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori