PROTESTANTSKI ŽUPNIK DOBITNIK ZAHVALE GRADA LABINA

Zahvala Grada Labina ove će se godine dodijeliti dr. sc. Luki Iliću, protestantskom (evangeličkom) župniku, za kontinuirano proučavanje djela Matije Vlačića Ilirika, hrvatskog reformatora koji je djelovao na području Njemačke.
Dr. sc. Luka Ilić, teolog je, protestantski župnik i povjesničar reformacije, rođen je 1969. u Karlovcu, a već gotovo dva desetljeća aktivno istražuje život i djelo Matije Vlačića Ilirika. Zanimanje za djelima tog velikog uma srednjovjekovne Europe i protestantizma dovodi ga i u Labin. Za svog boravka u njemu, a i kasnije, doprinio je boljem upoznavanju djelovanja velikog Labinjana kod nas, ali i u svijetu, prvenstveno u Sjevernoj Americi i Njemačkoj. Radeći u labinskom Narodnom muzeju bio je aktivan u uređenju Memorijalne zbirke Matije Vlačića Ilirika, između ostalog napisavši i vodič o tom izuzetnom muzejskom postavu.
Od 2006. godine jedan je od glavnih organizatora labinskih simpozija posvećenih Iliriku, tako da, zahvaljujući svojim poznanstvima, pronalazi znanstvenike izlagače iz čitavog svijeta, naravno i sam izlaže, a potom aktivno surađuje u objavi zbornika s tih skupova.
U sklopu pripreme 500. obljetnice rođenja Ilirika Ilić bio je jedan od glavnih stručnih suradnika prilikom snimanja dokumentarnog filma posvećenog upravo Flaciusu. Vezano za tu značajnu obljetnicu, Ilić je pokrenuo i inicijativu da se u Wittenbergu postavi spomen ploča na kući u kojoj je živio Flacius.
Luka Ilić je objavio dvije knjige o Matiji Vlačiću Iliriku “Theologian of Sin and Grace” i “Milost vjera i grijeh”. Promociju knjige je imao diljem Hrvatske uključujući i Labin te Karlovac.
Priznanje Grada Labina je likovno rješenje Renata Percana, likovnog umjetnika iz Pule.

 

Izvor: Glas Istre

Odgovori