Nekoliko misli Martina Luthera o glazbi

Glazba je lijep i ljupki dar Božji koji me je često pobudio i potakao na radost propovijedanja… Ne znam što bih s ljudima koji preziru glazbu, jer ona je dar Božji. Glazba tjera đavla i razveseljava ljude; pomaže im kako bi zaboravili svaki gnjev, nečistoću, ponos i tomu slično. pored teologije najviše mjesto i najveću čast dajem glazbi. Ono malo što o glazbi znam ne bih zamijenio za nešto veliko. Iskustvo pokazuje da pored Riječi Božje samo glazbu valja uzvisivati kao gospodaricu i vladaricu osjećaja ljudskoga srca. Znamo da je đavlima glazba odvratna i nepodnošljiva. Kada čujem glazbu, moje srce uzavri, prelijeva se. Glazba me je toliko puta osvježila i oslobodila  strašnih pošasti.

Pratite nas na fb stranici HORIZONTI VJERE

Svim svojim srcem rado bih uzvisivao dragocjeni Božji dar plemenite glazbene vještine, no jedva znam odakle da počnem i gdje da završim. Ničega na svijetu nema bez zvuka. I nevidljivi zrak pjeva kada ga se udari štapom. Među životinjama i pticama pjesma je još divnija. David, koji je i sam bio glazbenik,  zadivljen i pun radosti svjedočio je o pjesmi ptica. Što bih ja onda mogao kazati o glasu čovjeka s čime se ništa ne može porediti? … Glazbu treba uzvisivati odmah iza riječi Božje jer njome se sva osjećanja pokrenu. Ništa na svijetu nije moćnije da žalosnoga razveseli a radosnoga rastuži, da obodri ožalošćena, raznježi osornoga, uspokoji uzavreloga ili umiri osvetoljubivoga. Sam Duh Sveti uzvisuje glazbu kada izvještava kako je zli duh napuštao Šaula kada je David svirao svoju harfu.

Pratite nas na instagramu

Oci su željeli da glazba stalno prebiva u crkvi. Zato ima toliko pjesama i psalama. Taj dragocjeni dar darovan je samo ljudima da ih podsjeti kako su stvoreni da slave i veličaju Gospodina. Ali kada umijeće dotjera i uredi prirodnu glazbu, onda čovjek u čudu počinje gledati veliku i savršenu mudrost Božju u njegovom savršenom djelu glazbe.

Izvor: Pentekostna vijest 10/79

Vezani članci: ZNATE LI KOJA JE POVEZANOST EPIDEMIJE I LUTHEROVE HIMNE REFORMACIJE?

 

Odgovori