DAVIDOV GRIJEH (1): Božji pomazanik je zgriješio

U nekoliko nastavaka razmatramo Davidov grijeh. U prvom razmatranju razmišljamo o Davidovom padu.

“A jednoga dana predvečer usta David sa svoje postelje prošeta se po krovu svoje palače. Opazi s krova ženu gdje se kupa. Ta žena bijaše izvanredno lijepa. David se propita za tu ženu. I rekoše mu: “Pa to je Bat – Šeba, kći Eliamova I žena Urije Hetita! Nato David posla glasnika da je dovedu k njemu. Kad je došla, leže on s njom, upravo kad se bila očistila od svoje nečistoće. Zatim se ona vrati svojoj kući. Žena zatrudnje i poruči Davidu: ‘Trudna sam’ “ 2 Samuelova 11, 2-5

Biblija donosi neobične izvještaje o pojedinim osobama koje smatramo herojima vjere. Ona ih ne idealizira. Otvoreno govori o njihovim dobrim i lošim stranama.

Tako je i s kraljem Davidom.  Božja riječ nam ne prešućuje njegov veliki grijeh, zapravo veliki zločin.

Što nam prvo dolazi u misao kada razmišljamo o Davidu?

David je bio veliki ratnik za Gospodina. Bio je pomazan za kralja – pomazanik, a svi starozavjetni pomazanici su na određeni način slika dolazećeg istinskog pomazanika – Krista odnosno Mesije. Mesija se očekivao upravo iz njegove loze – on će biti Sin Davidov. Sjećamo se kako je svladao Golijata. Njegovi psalmi zauzimaju središnji i važan dio Biblije. Oni su nam nadahnuće. U tradiciji crkve psalmi se smatraju njezinom molitvom.

Davidov grijeh

No, sada ga sagledavamo u jednom teškom grijehu. A taj grijeh nije ostao na jednom već je prouzročio niz drugih ozbiljnih i još težih grijeha.

Grijeh je uvijek lančana reakcija: jedan grijeh rađa niz drugih. Na primjer, slažemo. Ali i laž traži dosljednost. Tako ćemo morati i dalje lagati kako bismo ostali dosljedni ranije izgovorenoj laži.

Vidi i ovo: Postoje li bezgrješni kršćani?

No cilj našeg razmatranja nije da sudimo Davidu niti bilo kome drugome. Cilj nam je iz Davidovog slučaja pronaći primjenu za sebe. Ako se velikom Davidu mogao dogoditi grijeh, može se dogoditi i svima nama. Prorok Jeremija govori: „Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo” (Jeremija 17,9).

Davidov grijeh

U reformiranoj teologiji učenje o čovjekovom stanju se naziva potpuna iskvarenost. To je posljedica pada u grijeh. Zlo je dio nas. Znamo kako je i najmanji izazov dovoljan da ono izbije na površinu. U tom će kontekstu francuski svećenik iz  17. stoljeća, Claudije de la Colombiere reći: „Osjećam u sebi mogućnost za svaki grijeh“

Vidi i ovo: Postoje li bezgrješni kršćani?

Kad kažemo da je čovjek potpuno iskvaren, to ne znači da trči za zlom ili da ga svjesno želi učiniti. Često je to zapravo proces koji nam se događa. Davidov je šetao i pogledao. Iz pogleda se izrodila želja, iz želje preljub. I na kraju je cijeli ovaj proces završio ubojstvom.

Zato Isus u propovijedi na gori ukazuje na korijen zla: „Čuli ste da je kazano.. a ja vam kažem…“

Davidu nije manjkalo žena. Imao ih je na stotine. No, jednom prilikom dok je hodao po krovu (krovovi su bili ravni i zapravo su bili poput balkona, terasa), vidio lijepu ženu kako se kupa. David se raspituje o njoj, doznaje tko je, traži da mu je dovedu i iskorištava je (leže s njom). Doznao je da je ona supruga Urije, jednog njegovog ratnika, no to ga ne spriječava da izvrši svoj grješni naum.

• David je iskoristio svoju poziciju, odnosno svoju društvenu moć.
• Ne cijeni svoga podanika, svoga ratnika koji je bio spreman i život dati za svoga kralja.
• Krši zapovijed Božju „ne poželi“.

Nakon što je Bat – Šeba provela noć s Davidom, dogodila se i trudnoća. Stvar se dodatno zakomplicirala. Davidu nije lako suočiti se s posljedicama svoje avanture. No, njega brine samo jedno: kako sačuvati vlastiti obraz.

I opet David koristi svoju moć. Poziva Uriju da se vrati s bojnog polja kako bi bio sa svojom ženom. Cilj je očito „podvaliti mu“ svoje dijete. A svoju savjest umiruje time kako zapravo ima dobre namjere. Zaštitit će dijete koje se ima roditi i sačuvat će Urijin i Bat-Šebin brak. No, Uriji je važnija vjernost kralju od odlaska svojoj ženi. Što god da je David pokušao, nije uspjelo (2 Samuelova 11, 6-13).

Nakon neuspjelog „podvaljivanja“ svoga djeteta Uriji, David, veliki David, pomazanik, smišlja pakleni plan. Šalje pismo Joabu, i to po Uriji, tražeći da se Urija postavi na takvo mjesto na bojnom polju kako bi poginuo. David naručuje zapravo ubojstvo, koje je više od ubojstva. Ovdje se radi o ratnom zločinu.

Zapovijed je izvršena Urija je ubijen. Glasnik je ovu vijest javio Davidu. David je čuo ono što je i želio.

Poogledajmo  daljnju njegovu reakciju. On potiskuje krivnju. On glasniku govori: „Nemoj to uzimati toliko k srcu.“ (2 Samuelova 11, 25). Drugim riječima: „Nije bitno, što ćemo se sad zbog toga opterećivati. Idemo dalje“.

Nakon vremena žalosti David je uzeo Bat – Šebu za ženu. Što se dalje događa?

Nastavit će se…

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori