Kako hvaliti Boga? – 4 odgovora iz 150. psalma

Psalam 150 je posljednji psalam i daje nam odgovor na pitanje Kako hvaliti Boga?

Kako hvaliti Boga?

1. Gdje da hvalimo Boga?

Hvalite Boga u Svetištu njegovu, slavite ga u veličanstvu svoda nebeskog! (2 redak)

Boga trebamo slaviti u Domu Gospodnjem, zajedno s narodom Božjim ali i na svakom drugom mjestu. Jedno drugo ne isključuje. Niti smo sve obavili u Domu Gospodnjem (crkvi), niti je zato što Boga možemo slaviti na svakome mjestu, zajedničko bogoslužje u domu Gospodnjem nepotrebno. Ne zanemarujmo zajedničko štovanje Boga u Domu Gospodnjem, niti našu osobnu molitvu, gdje god se nalazili.

2. Zašto da hvalimo Boga?

Hvalite ga zbog silnih djela njegovih, slavite ga zbog beskrajne veličine njegove! (3 redak)

Razloge za hvaliti Boga ne trebamo tražiti samo u nekim našim sebičnim razlozima. Mnogi razmišljaju na ovaj način: “Ako mi Bog učini nešto, ako odgovori na moje molitve, ja ću ga hvaliti”. No Bog je već učinio silna djela svoja u svijetu, pa i u našim životima. Imamo zasigurno mnogo razloga da ga hvalimo.

Vidi i ovo: Je li slavljenje samo glazbeni dio bogoslužja?

No, Boga trebamo hvaliti zbog onoga što On jest. On je uzvišeni Bog, suveren, Kralj nad kraljevima, Gospodar nad gospodarima. Njegova je veličina već dovoljan razlog da ga hvalimo. U himni Slava Bogu na visini, koju izgovaramo na bogoslužju, kličemo između ostaloga: Zahvaljujemo Ti radi velike slave Tvoje. Da, njegova veličina i Njegova slava zaslužuju da ga hvalimo cijelim svojim bićem.

3. Čime da hvalimo Boga?

Hvalite ga zvucima roga, slavite ga harfom i citarom!Hvalite ga igrom i bubnjem, slavite ga glazbalima zvonkim i frulom! Hvalite ga cimbalima zvučnim, slavite ga cimbalima gromkim! (4 i 5 redak)

Hvaliti ga dakako trebamo našim životima, ali i našim glasovima. Pjesma je posebno uzvišeni način da ga hvalimo. Različiti instrumenti nam mogu pomoći u tome.

4. Tko da hvali Boga?

Sve što god diše Jahvu neka slavi! Aleluja! (5 redak)

Boga na određeni način proslavljaju sva njegova stvorenja. No, kruna njegova stvaranja jest čovjek. Zato je svaka živa duša pozvana proslavljati svoga Stvoritelja, a nerijetko se o tome može učiti od drugih stvorenja. Dok ima daha u nama, proslavljajmo Boga našega. Kao što čovjek ne može živjeti bez disanja, tako niti duhovni čovjek ne može živjeti bez da Bogu daje hvalu.

Vidi kratak video na ovu temu:

Pratite nas na fb stranici HORIZONTI VJERE

Pratite nas na instagramu

Trebamo vašu pomoć!

Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori