DVIJE JUTARNJE MOLITVE JEANA CALVINA

Bože moj, Oče i Spasitelju, budući da si bio voljan podariti mi milost da kroz noć dođem do ovoga dana, podari mi da mogu u potpunosti biti u tvojoj službi, da sva moja djela mogu biti na slavu tvojega imena i posvećenje mojih bližnjih. Kao što si bio voljan dati da sunce sja zemlji i podari nam tjelesno svjetlo, molim te tako da svjetlo tvoga Duha prosvijetli misli moga srca. I budući da ništa ne znači ako dobro započnemo a ne dovršimo, molim te da trajno povećavaš milosti u meni dok se u potpunosti ne sjedinim s tvojim Sinom Isusom Kristom, Gospodinom našim, koji je istinsko sunce duša naših, svjetlost koja sja danju i noću bez prestanka. Počuj me, milostivi Oče, po Gospodinu našem Isusu Kristu. Amen.

Pratite nas na fb stranici HORIZONTI VJERE

Pratite nas na instagramu

 

Bože moj, Oče i očuvatelju, ti si me svojom dobrotom čuvao prošle noći i doveo do ovoga dana. Dopusti da dan provedem cjelovito u slavljenju Tebe i služenju Tebi najsvetijem. Ne dopusti da pomislim, da kažem, niti da učinim ono što bi bilo protivno službi ili podčinjavanju Tvojoj volji. Neka bi moja djela bila ugodna tvojoj slavi a na spasenje mojoj braći dok ih svojim primjerom podučavam kako služiti Tebi.

I kao što po sunčevim zrakama daješ svjetlo ovome svijetu za dobrobit izvanjskog života, molim te da prosvjetliš moj um sjajem tvojega Duha kako bi me vodio putem pravedničkim.

U koju god svrhu da koristim svoj razum neka ishod bude časna služba Tebi.

Neka bih uvijek iščekivao sreću od tvoje milosti i dobrote.

Neka ne pokušavam ništa što je protivno tvojoj volji.

Isto tako, dopusti mi da dok radim za održavanje života i dok brinem za one stvari koje nam daju hranu i odjeću, da se uzdignem iznad njih i da gledam u nebeski život koji si obećao svojoj djeci.

Udostoji se manifestirati sebe kao zaštitnika moje duše i mojega tijela kako bi me učvrstio prilikom đavolskih napada i izbavio me od opasnosti koje vrebaju u ovom životu.

Kako vidim, ništavno je ono što sam započeo ako ne ustrajem do kraja, stoga te molim Gospodine moj da ne budeš samo moj vodič i upravitelj u ovome danu već da budem pod Tvojom zaštitom do kraja života kako bi moje kretanje bilo uvijek pod tvojim nadgledništvom.

Kako napredujem, svakodnevno mi podaj sve više darova tvoje milosti dok se u potpunosti ne suobličim tvojemu Sinu Isusu Kristu kojega smatram jedinim pravim suncem koje neprestano svijetli mome umu.

Kako bih po tvojoj velikoj milosti zadobio sve velike i mnogobrojne blagoslove, molim te da mi oprostiš sve prijestupe kako si obećao svima onima koji te iskreno zazivlju.

Dopusti mi da izjutra čujem tvoj glas dok se tebi nadam.

Pokaži mi put kojim trebam hodati jer svoju dušu uzdižem ka tebi.

Izbavi me od neprijatelja Gospodine, tebi se utječem.

Nauči me da činim tvoju volju, jer ti si Bog moj.

Neka bi me tvoj dobri Duh vodio do zemlje pravednosti.

Amen.

Prijevod: Almir Pehlić

Pogledajte još: DVIJE VEČERNJE MOLITVE JEANA CALVINA

Naslovna fotografija: Portrait of John Calvin in his library from Ioannis Calvini Noviodunensis Opera omnia: in novem tomos digesta. Amstelodami: Apud viduam Joannis Jacobi Schipperi, 1671.

Odgovori