JEDNA “OPASNA” MOLITVA

“Pošalji svoje svjetlo i svoju istinu.” Psalam 43,3

To je opasna molitva! Zar postoji opasna molitva? Itekako! Htio bih one koji ne žele ozbiljno stajati iza ovih riječi upozoriti da nikako ne mole: “Pošalji svoje svjetlo i istinu!” Jer ako Bog to čuje i zaista pošalje svjetlo koje svojom istinitošću sve obasjava tako da se jasno vidi što se sve događa, onda ćemo najprije ugledati sebe. A ništa nije groznije nego vidjeti sebe u svjetlu Božje istine. Čovjek se ničega toliko ne boji kao tog momenta. Radije će 20 sati raspravljati o Bibliji nego li preuzeti rizik: izložiti se svjetlu istine u kojem može vidjeti sebe.
Dolazi mi na um apostol Pavao. Bio je Izraelit koji svake subote odlazi u sinagogu. Tamo je bez sumnje često molio i pjevao ovaj psalam, jer tada su se psalmi pjevali. Vidim toga mladog, vrijednog, ozbiljnog i bogobojaznog farizeja kako skupa s drugima moli i pjeva: “Pošalji svoje svjetlo i istinu.” I onda mu se to i događa: Na putu za Damask Božje svjetlo i Božja istina odjednom su tamo! U tom svjetlu Pavao ne vidi ništa drugo osim sebe samog.

Pratite nas na fb stranici HORIZONTI VJERE

U svom životu nije mogao naći neki krupniji grijeh. Pa ipak, on odjednom vidi: “cijeli mi je život bio potpuno naopak! Mnogo je toga bilo dobrog, ali se nalazim na krivom brodu. I zbog toga je sve krivo. Sram me je što sam činio. Progonio sam Boga, a one koji vjeruju u njega ubijao. Sve je bilo krivo, sve je bilo loše, sve je bilo bez Boga!”
“Pošalji svoje svjetlo i istinu!” je opasna molitva, Pa ipak, nema ništa pametnije nego postati djetetom Božjim i proći kroz tu vatru. Jer još niti jedan samodopadan čovjek nije došao u nebo. Sve dotle dok se ne pomoliš: “Pošalji…”, možeš samog sebe smatrati najboljim čovjekom. Možeš satima pričati o svojoj izvrsnosti, možeš izbaciti parole kao: “Činim pravo i ne bojim se nikoga.” Možeš se do zadnjeg daha svoga života uvjeravati da je Bog s tobom zadovoljan, ali kad staneš pred njega, stat ćeš na svjetlo Božje istine. Svaki će grijeh biti zoran i vidljiv. I tada dolazi sud Božji!

Pratite nas na instagramu

Stoga je opasna rečenica: “Pošalji mi svjetlo i istinu!”. Neću zaboraviti što sam doživio s jednim prijateljem u tramvaju u Berlinu, dok smo se vraćali kući s biblijskog sata. Cijelo je vrijeme šutio. Na koncu je sav potresen progovorio: “Susreo sam samog sebe!” Do tada je sjajno išao kroz život.

Wilhelm Busch

 

Odgovori