DAVIDOV GRIJEH (4): “Čisto srce stvori mi Bože”

„Čisto srce stvori mi Bože…“ (Psalam 51, 12)

Nastavljamo naše razmišljanje o Davidu i njegovu pokajanju nakon njegovog velikog grijeha. I to ne samo jednog grijeha.

Pročitajte prvi dio: BOŽJI JE POMAZANIK ZGRJEŠIO

Zločinac moli: Čisto srce stvori mi Bože

Čisto srce stvori mi Bože

Na početku našega razmišljanja o ovoj temi vidjeli smo kako je jedan grijeh prouzročio niz različitih grijeha:

  • poželio je ženu drugoga čovjeka,
  • najvjerojatnije ju je prisilio na spolni odnos s njim protivno njezinoj volji,
  • zlouporabio je svoj položaj i svoju moć da učini što je nezakonito,
  • pokušao je podmetnuti drugome čovjeku vlastito dijete (prijevara),
  • isplanirao je ubojstvo (ubojstvo s predumišljajem).

Imajući u vidu sve što je David učinio, možemo slobodno reći da se ponio kao pravi zločinac, nitkov. I svoj zločin želi prikriti kako bi sačuvao sebe, odnosno svoj ugled. Na tome putu ne štedi drugoga. Udaljio se od Božje riječi i Njegove volje.

Pročitajte drugi dio: OD GRIJEHA DO POKAJANJA I OPROŠTENJA

Zamislite u svojoj sredini takvoga čovjeka. Ne nekoga, kako se u pojedinim vjerničkim krugovima kaže „iz svijeta“ nego nekoga iz crkve. Zamislite da se to dogodi duhovnom vođi, biskupu, svećeniku, pastoru… Takav bi čovjek zaslužio najveću osudu, i moralnu i kaznenu a u konačnici i vječnu kaznu pakla.

A upravo nam je jedan takav vođa pred očima. Zločinac i raskajani grješnik. Ima li za njega milosti? Bismo li mu iskazali milost?

Sveti Augustin kaže:
„Velikoj mizeriji je potrebno još veće milosrđe“.

David je svjestan svoga čina. On priziva Božju milost i priznaje svoje „bezakonje“. Učinio je „zlo“. On je svjestan Božje pravde. Kako god Bog presudio u ovoj situaciji, David je spreman prihvatiti: … pravedan ćeš biti kad progovoriš, bez prijekora kada presudiš.(Psalam 51, 6).

Pročitajte treći dio: ŠTO KADA NESTANE RADOSTI SPASENJA?

Zločinac David traži čisto srce. Kako takav čovjek može uopće imati čisto srce? Ne može, niti ga itko od nas ima. A čisto srce je preduvjet za „gledanje Boga“ (Matej 5, 8), dakle za život vječni. I gdje je rješenje? Ako ga je bilo za Davida ima ga i za nas.

Kao što je potrebno redovito sprati nečistoću našega tijela, tako je potrebno i naše srce održavati čistim. Bog zapravo želi, kroz pokajanje i priznanje našega grijeha, Duhom Svetim očistiti naše srce: očistiti ga od svega što se u njemu nastanilo a što ne daje mjesta ljubavi za Boga i bližnje, za Božju riječ, za Njegovu volju.

U novozavjetnom kontekstu, Krist je prolio svoju svetu krv kojom pere naše srce. To naše iskvareno, zlom nastanjeno srce Bog uzima u svoje ruke, pere ga krvlju Kristovom i vraća nam ga nazad.

Naše srce nije čisto zbog naše dobrote, naše religioznosti, moralnosti ili etičnosti već zbog Njegova milosrđa.
Stoga neka naša svakodnevna molitva bude „čisto srce stvori mi Bože“. I tada ćemo Boga u vječnosti gledati.

Autor: Biskup Jasmin Milić

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori