Dvije večernje molitve Jeana Calvina

Gospodine Bože, daj mi po milosti svojoj da ove noći odmorim svoje tijelo, dušu i um, te se u Tvojoj milostivoj ljubavi, smirim i utješim od svega i od svih zemaljskih briga. Budući da niti ovaj dan ne prolazi a  da raznovrsno ne sagriješih, molim Te prekri sve moje prijestupe Tvojom milošću kako ne bih izgubio Tvoju prisutnost. Oprosti mi, milostivi Oče, poradi Krista, jer dok liježem na počinak nadam se ponovnom buđenju po Tvojoj milosti. Održi me radosnim da bez obzira što me očekuje i dalje vjerujem da ću jednoga dana spoznati svoj konačni uspon – uskrsnuće – jer je Isus Krist za mene položio svoje tijelo na smrt i uskrsnuo za moje opravdanje. U njegovo ime te molim. Amen.

Gospodine Bože – koji si čovjeku dao noć za počinak a dan stvorio za rad; podari mi molim te, da se moje tijelo tako odmori tijekom ove noći kako bi moj um uvijek bio budan za tebe. Ne dopusti da se moje srce snuždi ili da ga pobjedi muka koja sprječava ljubav prema tebi.
Dok otpuštam svoje brige kako bih se opustio i rasteretio svoj um, ne želim zaboraviti, niti sjećanje na Tvoju dobrotu i milost, koja uvijek mora biti duboko urezana u mome umu.
Ne dopusti da te zaboravim.

Jednako tako, kao što moje tijelo počiva i moja savjest odmara.
Učini također da u snu ne dopustim sebi popuštanje  tijelu, već da si priuštim onoliko koliko slabost ovog prirodnog stanja zahtijeva i da mi nakon toga bude omogućeno da budem budniji u Tvojoj službi.
Budi voljan da me održiš čednim i neiskvarenim, ne samo umom nego i tijelom, te da budem siguran od svih opasnosti, kao bi se moj san mogao pretvoriti u slavu Tvojega imena.

Ali kako ovaj dan nije prošao bez da sam Te na mnogo načina povrijedio svojom sklonošću zlu, jednako tako kao što je sve sada prekriveno tamom noći, učini po tvojoj odluci da sve što je u meni grješno bude pokriveno tvojom milošću.

Čuj me, Bože, Oče i Očuvatelju, po Isusu Kristu, Sinu tvome. Amen.

Prijevod: Almir Pehlić

Pogledajte još i DVIJE JUTARNJE MOLITVE JEANA CALVINA

Naslovna fotografija: Portrait of John Calvin meditating. Engraved by Charpentier, after a painting by Ary Scheffer, 1858

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori