I duh postojan obnovi u meni

Davidov grijeh (5): “I duh postojan obnovi u meni”

„.. i duh postojan obnovi u meni“ (Psalam 51, 12)

Govorili smo o prvome djelu ove molitve: „Čisto srce stvori mi, Bože..“ a sada govorimo o njezinu nastavku: „.. i duh postojan obnovi u meni“.

Pročitajte prvi dio: BOŽJI JE POMAZANIK ZGRJEŠIO

David je raskajani grješnik. Iskreno se pred Bogom kaje i traži Božje milosrđe.

No, što dalje? Ljudi često na krivi način razumiju Božje oproštenje: „Bog je milostiv, sve će oprostiti, na nama je da griješimo, na Bogu je da prašta“. „Budući da smo grješni“, misle neki, „to isključuje svaku našu odgovornost za grijeh“. To je opasna kalkulacija s grijehom i opasno igranje s Božjim milosrđem.

Pročitajte drugi dio: OD GRIJEHA DO POKAJANJA I OPROŠTENJA

Istina je da će nas grješna priroda pratiti tijekom našeg zemaljskog putovanja. No, to ne znači da prema tome trebamo biti ravnodušni. Isus je, nakon oproštenja govorio: „idi, i više ne griješi“. I David zna da njegovo pokajanje podrazumijeva i promjenu života. Svjestan je da u njegovoj naravi nema postojanosti i zato ju traži od Gospodina.

Duhovni život je „duhovna borba“, Bori se tijelo protiv duha, neposlušnost protiv poslušnosti Bogu, nepostojanost protiv postojanosti. O tome govori apostol Pavao u Galaćanima poslanici: „Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela. Doista, to se jedno drugomu protivi da ne činite što hoćete.” (Galaćanima 5, 17).

Pročitajte treći dio: ŠTO KADA NESTANE RADOSTI SPASENJA?

Sila grijeha je jaka, i zato nam treba zaštita jačeg. David dobro zna što mu je grijeh učinio i zato traži “duh postojan” od Boga kako bi živio novim životom.

Pokajanje i oproštenje mora donijeti promjenu. Formalno priznanje grijeha (kako se to nažalost često čini u ispovijedi) niti će donijeti pravo oproštenje, niti promjenu. Samo srce raskajano i ponizno Bog ne prezire (Psalam 51, 19).

Pročitajte četvrti dio: ZLOČINAC KOJI TRAŽI ČISTO SRCE

David želi novi život. Za to treba postojanost. I što mu nedostaje,  traži od Boga.  Promijene u njegovu životu bit će vidljive.

Svakoga dana pred nama je „duhovni rat“. Ostati na Kristovom putu pravi je izazov. Za to nam treba „duh postojan“. Biti postojan u nauku Kristovu, biti postojan u odlukama da ćemo se oduprijeti zlu, u odlukama da ćemo vršiti volju Božju. To je djelo Duha Božjega u nama. Druga riječ za postojanost je „izdržljivost“. Isus nas poziva da izdržimo do kraja u svim nevoljama, u svim napadima grijeha, u svemu onome što nas želi odvojiti od Boga. Na tome putu nismo sami. Krist je taj koji djeluje u nama i po nama i čini nas postojanima u Njemu.

Oduprimo se snagom Kristovom svemu što nas želi odvojiti od Boga.

Autor: Biskup Jasmin Milić

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Jedna misao o “Davidov grijeh (5): “I duh postojan obnovi u meni”

Odgovori