BOG NE ODUSTAJE OD ČOVJEKA PO SVOME SRCU – Razmatranje Davidovog grijeha (6. dio)

„Jahve je potražio sebi čovjeka po svom srcu i odredio ga za kneza nad svojim narodom (1 Samuelova 13, 14)

Ove je riječi izgovorio prorok Samuel Šaulu. Šaul je prekršio Božju zapovijed, njegovo je kraljevstvo zbog toga oslabilo i Bog je tražio novoga kralja. Našao ga je u Davidu, za koga Bog drži da je po „Njegovom srcu“.

Pročitajte prvi dio: BOŽJI JE POMAZANIK ZGRJEŠIO

Pročitajte drugi dio: OD GRIJEHA DO POKAJANJA I OPROŠTENJA

Pročitajte treći dio: ŠTO KADA NESTANE RADOSTI SPASENJA?

Pročitajte četvrti dio: ZLOČINAC KOJI TRAŽI ČISTO SRCE

Pročitajte peti dio: GRJEŠNIK KOJI TRAŽI DUH POSTOJAN

Vidjeli smo u dosadašnjem razmatranju što se dogodilo s Davidom. Na kraju je ispao i veći grješnik od Šaula. Je li David ostao i nakon svega „čovjek po srcu Božjem“? Zar nisu svi Davidovi grijesi razlog da ga Bog odbaci zauvijek i pošalje u najdublji ponor pakla? Tako bi mnogi danas samopravedni vjernici razmišljali. I na žalost, mnogi su vrsni majstori u opterećivanju drugih krivicom. Postavljaju se u svojim procjenama iznad Boga, svetiji od samoga Boga. Takvi, često prikrivajući svoje vlastite grijehe, prave veliku štetu onima koji se nađu u vrtlogu grijeha. Zato je ponekad dobro moliti: „Sačuvaj me Bože, svetijih od tebe“.

Bog nije odbacio Davida, kao što ni otac nije odbacio izgubljenog sina. Božja milost, njegova ljubav nije otišla od Davida, izabranika njegovog.

Raskajano srce, ponizno pokajanje, i daljnja postojanost u vršenju Božje volje,  sve je to potvrda da je David i dalje ostao čovjek „po Božjem srcu“. Ni grijeh ga nije mogao udaljiti od ljubavi i milosti Božje. Upravo radi te milosti David ne može ostati u grijehu.

I ako si zaglibio u grijeh, nemoj misliti da nema nade. Nemoj misliti da se Bog udaljio zbog toga od tebe, da je digao ruke od tebe. Ne, dok god osjećaš potrebu za Njim, potrebu povratka u Očev dom, znaj da to ljubav Božja čini u tebi. Makni se od onih koji osuđuju, koji te krivicom opterećuju, samo da bi te osudili i opteretili još više. Pravi prijatelj će ti ukazati na grijeh ali će ti i pružiti ruku. Oni koji te guraju još više prema dnu, takvi nemaju evanđeoske namjere. Takvim samopravednicima je zapravo potrebna veća milost Božja nego tebi.

David se udaljio od Boga ali ne i Bog od njega. Bog ne odustaje da nas vrati k sebi. Ne odustaje ni od tebe, ni od mene. Predivno je Božje milosrđe.

Na kraju će David svjedočiti:

“Taj Bog me snagom opasuje i s moga puta pogibelj uklanja, noge mi dade brze ko u košute i postavi me na visine sigurne, ruke mi za borbu uvježba i mišice da luk mjedeni napinju. Daješ mi štit svoj koji spašava, tvoja me brižljivost uzvisi. Pouzdanje daješ mom koraku, i noge mi više ne posrću…” (2 Sam 22,33-37).

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori