Što je idolopoklonstvo? (Martin Luther)

Što je idolopoklonstvo? Tumačeći prvu zapovijed: “Nemoj imati drugih bogova…”Martin Luther je u svome Velikom katekizmu napisao sljedeće:

Što je idolopoklonstvo?

Što je idolopoklonstvo?

Što to znači imati boga? Ili, što je to nečiji bog? Odgovor: Bilo što u što se pouzdajemo da će nam dati nešto dobro ili da će nam pružiti utočište u svakoj potrebi, na to se misli kada se kaže „bog“ … to je pouzdanje i vjera srca, ništa drugo, koji stvaraju i Boga i idola …. Čemu god dajete svoje srce i povjeravate svoje biće, to… je stvarno vaš bog. …

Vidi i ovo: Prva Božja zapovijed?

Mnogi zamišljaju da imaju Boga i sve što trebaju, pod pretpostavkom da imaju novac i imovinu. Pouzdaju se u to, razmeću se time i osjećaju se… nepomično sigurnima. … No, i oni imaju boga, koji se zove mamon, to jest, novac i imovina kojima su predali cijelo svoje srce.

Mamon je omiljeni idol ovoga svijeta. Onaj tko ima novac i imovinu, ima osjećaj sigurnosti i osjeća se… sretno i neustrašivo …. S druge strane, onaj koji nema ništa, jednako je nesiguran i tjeran tjeskobom kao da nikada nije ni čuo za Boga ….

Isto tako, čovjek koji sebi čestita zbog svoga velikog znanja, inteligencije, moći, posebnih privilegija, obiteljskih veza i časti, te se u njih pouzdaje, također ima boga, samo ne jedinoga pravoga Boga. Dokaz tomu javlja se kada su ljudi arogantni, sigurni u sebe i ponosni zbog takvih imetaka, ali očajni su kada ih nemaju ili ih izgube. Ponavljam: imati boga znači imati nešto o čemu nečije srce u potpunosti ovisi.

Vidi i ovo: Druga Božja zapovijed

Sada možete lako razumjeti što su i koliko su sveobuhvatni zahtjevi (prve) zapovijedi. Ona zahtijeva da cijelo čovjekovo srce i pouzdanje pripadaju Bogu jedinome i nikome drugome ….

Pravo štovanje i služba Bogu, onakva koja mu ugađa i koju on zapovijeda pod prijetnjom vječnoga gnjeva…odvija se kada vaše srce usmjerava cijelo svoje pouzdanje i sigurnost jedino prema Bogu i ne dopušta si da bude otrgnuta od Njega; sastoji se u riskiranju svega na svijetu za Njega i napuštanju svega zbog Njega. Možete lako prosuditi kako, za razliku od toga, svijet ne prakticira ništa osim lažnoga štovanja i idolopoklonstva. …

Svatko je postavio sebi nekog određenog boga od kojega očekuje korist, pomoć i utjehu. … Jer idolopoklonstvo se ne sastoji samo u postavljanju slike i u štovanju iste; ona se prvenstveno javlja u srcu, koje traži pomoć i utjehu posvuda drugdje osim u jedinomu Bogu, traži ih u stvorenjima. …

Osim toga, postoji još i lažno štovanje, to drsko idolopoklonstvo, koje … uključuje … one koji traže utjehu i spasenje u vlastitim djelima i smatraju da će dohvatiti nebo time što će staviti Boga pod pritisak zaduženja …, oni žele sve sami zaslužiti ili zavrijediti djelima …. Što je to ako ne pretvaranje Boga u idola, u gipsani lik, dok štovatelj zapravo postavlja sebe kao vlastitoga boga. Međutim: …

Trebamo se pouzdati jedino u Boga, upirati pogled u Njega i očekivati dobre stvari jedino od Njega. … Zapitajte i temeljito istražite vlastito srce, i saznat ćete prihvaća li ono jedino Boga ili ne. Imate li u svome srcu pouzdanje da od Boga očekujete samo dobro, posebno onda kada ste u nevolji ili u potrebi?

Odustaje li i vaše srce i napušta sve što nije Bog? Onda imate jedinoga pravoga Boga. S druge strane, je li vaše srce privrženo i pouzdaje li se u nešto drugo, od čega se nadate primiti više dobra i više pomoći nego od Boga? I kada stvari krenu krivim putem, bježite li vi umjesto ka Bogu – od Njega? Onda imate drugoga boga, lažnoga boga, (idola).

Martin Luther

Preuzeto iz Luther’s Large Catechism, preveo F. Samuel Janzow (St. Louis, MO.: Concordia, 1978.), str. 13–17.

Vidi i ovo: Idolopoklonstva današnjeg vremena

Izvor: Pobožnost

Odgovori