KAKO JE KRIST DAO ZADOVOLJŠTINU ZA GRIJEH I POMIRIO NAS S BOGOM?

Belgijsko vjeroispovijedanje je reformacijski spis iz 1561. godine. Više o ovoj konfesiji vidi ovdje. U članku 21 govori nam se o Pomirenju s Bogom. Fusnote u članku su numerirane kao i u originalu:

Vjerujemo da je Isus Krist zauvijek veliki svećenik, i to po redu Melkisedeka, po zakletvi. Kao takav se u ime nas prinio Ocu kako bi umirio njegov gnjev i ponudio mu potpunu zadovoljštinu za grijeh. Dao se na drvo križa prolivši svoju dragocjenu krv kako bi nas očistio od grijeha, kao što su proroci prorokovali.

Jer stoji pisano da na Sina Božjega “pade kazna – radi našeg mira” i “njegove nas rane iscijeliše.” Vodili su ga “ko janje na klanje,” bio je “ubrojen među zlikovce”45 i osuđen kao zločinac pod Poncijem Pilatom, premda je Pilat izjavio da je nevin. Vratio je što nije oteo,46 i patio “pravedan za nepravedne,”47 tijelom i dušom i to tako da, kada je podnosio strašnu kaznu za naše grijehe, “njegov znoj mu postade kao guste kaplje krvi
što padahu na zemlju.”48 Vapio je: “Bože moj, Bože moj! Zašto si me ostavio?”49
Sve je to podnosio za oproštenje naših grijeha.

Stoga s pravom možemo reći kao i Pavao “ne držah zgodnim išta drugo znati osim Isusa Krista, i to razapetoga”;50 Sve stvari smatramo “blatom zbog najveće prednosti: spoznaje Gospodina Krista Isusa.”51 Utjehu nalazimo u njegovim ranama i nemamo potrebe tražiti ili izmišljati druge načine pomirenja s Bogom mimo ove jedne i jedinstvene žrtve, koja se dogodila jednom, a zauvijek čini vjernike savršenima.

Zato ga je i sam Božji anđeo zvao Isusom, tj. “Spasiteljem”, jer će On izbaviti svoj narod od njegovih grijeha.52

45 Iz 53,4-12
46 Ps 69,5
47 1 Pet 3,18
48 Lk 22,44
49 Mt 27,46
50 1 Kor 2,2
51 Fil 3,8
52 Mt 1,21

Photo by David Dibert from Pexels

Odgovori