Što nam u nesigurnom svijetu znači činjenica da pripadamo Kristu?

„A vi ste Kristovi, a Krist je Božji“ (1 Korinćanima 3,13)

 „Moja jedina utjeha u životu i smrti jest da tijelom i dušom ne pripadam sebi, nego mojemu vjernom Spasitelju Isusu Kristu…“ glasi odgovor prvog pitanja Heidelberškog katekizma.

VIDI: KRATKO RAZMIŠLJANJE O ISUSU KAO JEDINOJ UTJESI U ŽIVOTU I U SMRTI

“Mi smo Gospodinovi: neka Njegova volja i mudrost vode sve naše postupke. Mi smo Gospodinovi: neka svaki trenutak našega života bude povezan s Njim, jedinom svrhom. Oh! Koliko je koristi imao čovjek, koji je prepoznajući da nije svoj, gospodarenje sobom sa svog vlastitog razuma prenio na Boga.” Jean Calvin

Što osnovno trebamo znati kada govorimo da pripadamo Kristu?

Nevjernik pripada slučaju

Bitna razlika između kršćanskog vjernika, u pravom smislu te riječi i čovjeka koji ne vjeruje nije u tomu da će vjernik prolaziti kroz nekakav drugačiji život i okolnosti od nevjernika. I jedan i drugi će u svome životu susretati i dobro i zlo i radost i tugu, teške i sretne trenutke. I jedan i drugi će u konačnici i umrijeti. Bitna razlika između njih je u spoznaji kome pripadaju u ovome svijetu. Nevjernik pripada slučaju. Slučajno je ovdje na ovoj zemlji, slučajno živi, život mu se sastoji uglavnom od slučajnih okolnosti, i u konačnici će smrću nestati. 

Kršćanski vjernik pripada Kristu

Vjernik zna da pripada Kristu. Kristu, koji dolazi iz krila Očeva, od Boga, i koji je utjelovljenjem sam Bog. U nesigurnom je svijetu kršćanin u sigurnim rukama. On svoju utjehu nalazi u Kristu. Ta mu utjeha, bez obzira na životne okolnosti, donosi sigurnost, mir i potpuno pouzdanje u Boga.

Pripadati Kristu je dvostrani odnos

Biti Kristov nije samo jednostrani odnos. Bog nas je po Kristu posinio, spasio i učinio svojom djecom. Mi smo doista od Boga u ljubavi prihvaćeni – ljubljena smo Njegova djeca. S naše strane, biti Kristov znači biti Njegov učenik, svojom ljubavlju uzvratiti na Njegovu ljubav, svojim životom na Njegov život kojega je i na križu žrtvovao za nas, našom vjernošću Njemu na Njegovu vjernost prema nama… To nas doista čini kršćanima (a i sam naziv kršćanin govori o tome kome pripadamo – Kristovi smo).

U Kristu je sigurnost

U toj sigurnosti pripadanja Kristu i našim životnim hodom s Kristom u ovome nesigurnom svijetu, naši su životi u sigurnim rukama. I to ne samo u ovome životu, već i u smrti. Jedna duhovna pjesma upravo o tome govori:

Živjeti Kristu, za njega ‘mrijet
veće je blago no cijeli svijet…

Nastavimo hrabro koračati kroz život koji je pred nama, znajući da pripadamo Kristu, a on, božanske naravi je suveren nad svim okolnostima i životnim situacijama.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori