Što nam u nesigurnom svijetu znači činjenica da pripadamo Kristu?

„A vi ste Kristovi, a Krist je Božji“ (1 Korinćanima 3,13)

Već smo spominjali prvo pitanje i odgovor Heidelberškog katekizma, Odgovor započinje riječima: „Moja jedina utjeha u životu i smrti jest da tijelom i dušom ne pripadam sebi, nego mojemu vjernom Spasitelju Isusu Kristu…“

VIDI: KRATKO RAZMIŠLJANJE O ISUSU KAO JEDINOJ UTJESI U ŽIVOTU I U SMRTI

“Mi smo Gospodinovi: neka Njegova volja i mudrost vode sve naše postupke.Mi smo Gospodinovi: neka svaki trenutak našega života bude povezan s Njim, jedinom svrhom.Oh! Koliko je koristi imao čovjek, koji je prepoznajući da nije svoj,gospodarenje sobom sa svog vlastitog razuma prenio na Boga.” Jean Calvin

Što osnovno trebamo znati kada govorimo da pripadamo Kristu?

Nevjernik pripada slučaju

Bitna razlika između kršćanskog vjernika, u pravom smislu te riječi i čovjeka koji ne vjeruje nije u tomu da će vjernik prolaziti kroz nekakav drugačiji život i okolnosti od nevjernika. I jedan i drugi će u svome životu susretati i dobro i zlo, i radost i tugu, teške i sretne trenutke. I jedan i drugi će u konačnici i umrijeti. Bitna razlika između njih je u spoznaji komu pripadaju u ovome svijetu. Nevjernik pripada slučaju. Slučajno je ovdje na ovoj zemlji, slučajno živi, život mu se sastoji uglavnom od slučajnih okolnosti, i u konačnici će smrću nestati.

Kršćanski vjernik pripada Kristu

Vjernik zna da pripada Kristu. Kristu, koji dolazi iz krila Očeva, od Boga, i koji je utjelovljenjem sam Bog. U nesigurnom je svijetu kršćanin u sigurnim rukama. On svoju utjehu nalazi u Kristu. Ta mu utjeha, bez obzira na životne okolnosti, donosi sigurnost, mir i potpuno pouzdanje u Boga.

Pripadati Kristu je dvostrani odnos

Biti Kristov nije samo jednostrani odnos. Bog nas je po Kristu posinio, spasio, svojom djecom učinio. Mi smo doista od Boga u ljubavi prihvaćeni – ljubljena smo Njegova djeca. S naše strane, biti Kristov znači biti Njegov učenik, svojom ljubavlju uzvratiti na Njegovu ljubav, svojim životom na Njegov život kojega je i na križu žrtvovao za nas, našom vjernošću Njemu na Njegovu vjernost prema nama… To nas doista čini kršćanima (a i sam naziv kršćanin govori o tome kome pripadamo – Kristovi smo).

U Kristu je sigurnost

U toj sigurnosti pripadanja Kristu i našim životnim hodom s Kristom u ovome nesigurnom svijetu, naši su životi u sigurnim rukama. I to ne samo u ovome životu, već i u smrti. Jedna duhovna pjesma upravo o tome govori:

Živjeti Kristu, za njega ‘mrijet
veće je blago no cijeli svijet…

Pođimo hrabro u današnji dan znajući da pripadamo Kristu, a on, božanske naravi je suveren nad svim okolnostima i životnim situacijama.

Jasmin Milić
Jasmin Milić

Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori