photo of child praying

Jean Calvin: MOLITVA UČENIKA

Gospodine, koji si izvor svake mudrosti i znanja; budući da si ti svojom posebnom dobrotom dao da moja mladost bude podučena dobrom izobrazbom koja mi pomaže u dobrom i svetom življenju, podari mi prosvjetljenje uma, koji djeluje pod sljepilom, da bih bio sposoban za stjecanje znanja. Vjerno ojačaj moje pamćenje kako bih zadržao ono što sam naučio i upravljaj mojim srcem da budem voljan učiti, pa čak i da imam želju zaraditi, da se prilika koju mi sada pružaš ne izgubi zbog moje tromosti.

Neka ti bude drago da u mene uliješ svoga Duha, Duha razumijevanja, istine, prosuđivanja i razboritosti, da moje učenje ne bude bez uspjeha, a trud moga učenja uzaludan.

U bilo kojoj vrsti proučavanja kojom se bavim, omogući mi da se prisjetim pravoga cilja, a to je da upoznam Tebe po Kristu Isusu, sinu Tvome; i neka mi sve što naučim pomogne u ispravnoj pobožnosti.

I vidjevši Tvoja obećanja da ćeš darivati mudrost dječici i onima koji su ponizni, a znanje o sebi onima koji imaju ispravo srce, i dok izjavljuješ da ćeš odbaciti zle i ponosne, tako da će oni nestati; molim te da me obraduješ tako da me učiniš istinski poniznim, da se pokažem poučljivim i poslušnim prije svega tebi, a zatim i onima koji su po tvojoj volji postavljeni nada mnom.

Budi istovremeno zadovoljan što ćeš iskorijeniti sve opake želje iz mog srca i nadahnuti ga ozbiljnom željom da te tražim.

Napokon, neka jedini moj cilj bude da se obučim u mladosti, da bih ti, kada odrastem, služio u bilo kojoj službi koju mi dodijeliš.

Amen.

Autor molitve: Jean Calvin

Odgovori