Što je Job ispovjedio kada je rekao: MOJ IZBAVITELJ ŽIVI?


„Ja znadem dobro: moj Izbavitelj živi i posljednji će on nad zemljom ustati.“ Job 19,25

Naša nam se nevolja često čini najveća. Tek kada čujemo za nekoga tko prolazi kroz puno teže životne situacije, shvatimo da i od goreg može biti gore.

Uvjeren sam da je iz toga razloga i Jobova knjiga našla svoje mjesto u Bibliji. Kao da nam Bog želi reći: „Misliš da je tvoja nevolja najveća? Pogledaj što je sve moj sluga Job prolazio i unatoč tome nije izgubio vjeru u mene.“

Bibličari se slažu da je ova knjiga zapravo najstarija zapisana knjiga Staroga zavjeta. Tako davno zapisana povijest jedne velike životne nevolje, a opisuje ljudsko ponašanje koje se nije od tada puno promijenilo.

U Jobovoj nevolji od njega se udaljuju prijatelji, znanci, rodbina pa čak i sluge. Oni koji su ga, kao tješili, zapravo su ga osuđivali. Job kaže da mu „muče dušu“, da ga „riječima satiru“ da ga zapravo psihički zlostavljaju. Nisu li nam slične situacije poznate i iz vlastitog iskustva?

Job trpi fizičku bol, od smrada koji izlazi iz njegova tijela bježe od njega djeca, žena… Žena ga čak savjetuje da „prokune Boga“ i „umre“. Ostaje bez materijalnog bogatstva a na kraju mu stradaju i djeca. Nezamisliva, teška tragedija koja bi u mnogima izazvala ljutnju i mržnju prema Bogu.

No, unatoč svemu navedenome, Job ispovijeda svoju snažnu vjeru u Boga: Znam, siguran sam, da je moj Izbavitelj živ!

Hebrejska riječ Go’el može se prevesti i kao Otkupitelj, Branitelj, Osvetitelj.

Kada Job izgovara ove riječi, on zapravo kaže: Moj će me Bog spasiti. Da sve izgubim, imam Njega!

Kakvo pouzdanje u Boga! V. Raymond Edman je rekao:

„Kad se nađete u mraku, nemojte sumnjati u ono što vam je Bog rekao na svjetlu“.

Iz svoga vlastitoga iskustva znam da Bog ostaje vjeran svojoj riječi i da na kraju „Sve okreće na dobro onima koji ga ljube“ (Rimljanima 8,28).

Kada Job kaže: „posljednji će on nad zemljom ustati“. Job priznaje Boga kao konačnoga suca. Bez obzira na okolnosti, na osude, klevete, Bog je onaj koji na kraju daje konačnu presudu.

Što god te čekalo, kakva god teška situacija ili ljudska zloća, koliko god ti se činilo da si suočen s velikom nevoljom , znaj da imaš nekog tko je Suveren nad svim okolnostima u tvome životu. Tvoj i moj Izbavitelj je živ!

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori