Suđenje luteranskom pastoru u Njemačkoj zbog izjava o homoseksualcima

Protiv župnika evangeličke Crkve St. Martini u Bremenu; pastora Olafa Latzela podignuta je optužnica zbog „podrivanja javnosti“ tj. „govora mržnje“,  jer se u jesen 2019. tijekom jednog bračnog seminara na vrlo negativan način izrazio protiv zastupnika Gender ideologije i Homoseksualnog lobija u Njemačkoj. Pastor Latzel koji pripada konzervativnoj (evangelikalnoj) struji unutar luteranske crkve u Njemačkoj  poznat je po svojim propovijedima u kojima neuvijeno iznosi biblijske poruke i kritizira  liberalnu teologiju, te kulturološka i teološka zastranjenja Crkve i društva. Njegov YouTube kanal ima preko 22.000 pretplatnika , a pojedine propovijedi sluša i do  140.000 pratitelja. S druge strane je crkva u Bremenu  u kojoj Latzel službuje postala posljednjih mjeseci metom napada raznih ekstremno lijevih grupacija koji su nekoliko puta prešarali objekt bogohulnim grafitima ili držali prosvjede. Svaki puta su crkveni odbor  i župljani stali na stranu svojeg pastora.

Tijekom spornog govora na bračnom seminaru Latzel je izjavio kako: „ posvuda hodaju ti razbojnici iz Christopher Street Day (Homoseksualna parada)“. Video je u međuvremenu maknut s platforme,  a Latzel se za upotrebu riječi „razbojnici“ javno ispričao i objasnio kako : „s time nisam mislio općenito homoseksualce već militantne agresore koji su nas kao zajednicu posljednjih godina napadali i opetovano i bogohulno difamirali.“

Sudski proces protiv Pastora Latzela zakazan je između 25. i 30. studenog, a  tijekom posljednjih tjedana pokrenuta je kampanja potpore među evangelikalnim kršćanima koja je zemaljskoj crkvi u Bremenu predala peticiju s preko 20. 000 potpisa potpore pastoru Latzelu.

Posljednjih godina se u evangeličkim Crkvama  u Njemačkoj  ozbiljno polemizira oko pitanja homoseksualnosti i Gender ideologije. Zbog prihvaćanja ovih kulturoloških normi od strane vodstva Crkava, veliki broj nezadovoljnih vjernika i teologa napustilo je zemaljske evangeličke (luteranske) crkve i otišlo u tzv. slobodne  ili evanđeoske crkve, dok se još stanoviti broj teologa okupljenih oko poznatog pastora  Ulricha Parzanyja  te  platforme: „Bibel und Bekentnis“ (Biblija i ispovijest), nastoji oduprijeti teološkim devijacijama unutar  luteranskih crkava u Njemačkoj.

Vatroslav Župančić, pastor Evangeličko-metodističke crkve u Njemačkoj

IZVORI:

st-martini.net

YouTube

Odgovori