HRT PRENOSILA UŽIVO BOGOSLUŽJE IZ REFORMIRANE KALVINSKE ŽUPE LUG

U svome redovitom terminu za bogoslužja, Hrvatska televizija je 20. rujna 2020. godine uživo prenosila bogoslužje iz Reformirane kalvinske župe u Lugu. Bogoslužje je predvodio biskup ove crkve Péter Szenn zajedno sa svećenicima i svećenicama Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj. Služba je bila dvojezična, na mađarskom i hrvatskom, dok je propovijed održana na hrvatskom jeziku. Na bogoslužju je pjevao zbor Mađarskog kulturnog društva “Ady Endre” iz Korođa.

Zbog epidemioloških mjera, bogoslužje je održano u dvorištu crkve pred nešto manjim brojem vjernika iz različitih župa Reformirane kalvinske crkve.

Ovo je po prvi puta da se bogoslužje uživo prenosilo iz jedne mađarske župe. Treba pohvaliti vodstvo ove crkve da su se potrudili bogoslužje prilagoditi i hrvatskim gledateljima, koristeći hrvatski jezik u bogoslužju. Naime, tijekom posvete biskupa Pétera Szenna, a o čemu smo u to vrijeme pisali, dat je snažan naglasak samo na mađarskim obilježjima (zastava, grb, himna) bez hrvatskih obilježja i bogoslužje je u potpunosti bilo na mađarskom jeziku.

VIDI VIŠE:POSVEĆEN NOVOIZABRANI BISKUP REFORMIRANE KRŠĆANSKE KALVINSKE CRKVE U HRVATSKOJ

POŠTUJE LI NOVI BISKUP REFORMIRANE KALVINSKE CRKVE HRVATSKU DRŽAVU?

Hrvatska televizija je u svojoj najavi istaknula da se radi o crkvi koja pravno djeluje u Republici Hrvatskoj od 1993. godine. No, kada je riječ o Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi u Hrvatskoj, ona ne djeluje od 1993. godine već od 1999. godine kada se prvi puta evidentirala, tada pri Državnom zavodu za statistiku. Naime, od 1993. godine, od kada se osamostalila od Jugoslavenske crkve, u Hrvatskoj djeluje Reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj koja je kasnije izmijenila svoj naziv u Reformatska kršćanska crkva u Hrvatskoj. Od te se Crkve odvojio gospodin Endre Langh, koji je na Sinodi u Lugu 1998. godine smijenjen, te nemogavši prihvatiti tu činjenicu, zajedno sa svojim istomišljenicima osniva i evidentira novu zajednicu koja danas djeluje pod nazivom Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj.

VIDI VIŠE: REFORMIRANA KALVINSKA ILI REFORMATSKA CRKVA MAĐARA-IZRAVNI SLJEDNIK REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE?

Reformatska kršćanska crkva Mađara je pravni sljednik Reformirane kršćanske crkve

Sinoda u Lugu 1998. godine

Nelegalno poništenje legalne Sinode

Raskol u Reformiranoj kršćanskoj crkvi i nastanak nove crkve

Također je rečeno da Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj ima oko 3000 vjernika te su pobrojane njezine župe. I ovdje je došlo do neistinitog informiranja javnosti. Netočno je da ova vjerska zajednica ima toliki broj vjenrika. Naime, ukupan broj vjernika svih reformiranih kršćana je po popisu stanovništva iz 2011. oko 3000 ali se on odnosi na sve tri registrirane Reformirane vjerske zajednice. Kako je popisivač zbirno sve reformirane označio kao “kalvine” 2001. godine, to je ova zajednica sve pribrojala k sebi a upravo radi toga je 2005. godine u ime dodala i naziv “kalvinska”. Kada je riječ o župama, navedene su i župe koje pravno ne pripadaju Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi u Hrvatskoj, poput župe u Kopačevu koja je upravo ovih dana dobila i pravomoćnu presudu i vlasništvu nad svojom imovinom.

VIDI VIŠE: PRAVOMOĆNA PRESUDA U KORIST REFORMATSKE CRKVENE OPĆINE KOPAČEVO

Osim toga, izrečene su u uvodu i određene teološke greške, poput toga da reformirani kršćani vjeruju kako je euharistija simbolični čin. Reformirani kršćani vjeruju u realnu Kristovu nazočnost u euharistiji, ali na otajstven način, dakle duhovnu prisutnost i ne slažu se sa Zwinglijevim učenjem o euharistiji kao komemoraciji (simboličnom činu).

Reformirana župa u Lugu je inače povijesno veoma značajna. Djeluje od 16. stoljeća i u njoj su stolovali značajni reformatori Slavonije i Baranje, Mihael Starin i Stjepan Kiš Segedinac.

VIDI VIŠE: MIHAEL STARIN- REFORMATOR SLAVONIJE I BARANJE

IPA

Odgovori