U SIBIRU UHIĆEN ISUS!?

Iako nove sekte i kultovi nastaju svakodnevno, neke su ipak posebnije od drugih. Naime, Sergej Torop (59) kojega sljedbenici nazivaju Vissarion, nije ništa drugo nego inkarnacija Krista! Tako to tvrde njegovi sljedbenici kao i on osobno. Sergej tvrdi da je 18. kolovoza 1990. godine primio objavu da je inkarnacija Krista te je potom osnovao zajednicu koja se naziva “Crkva posljednjeg zavjeta” odnosno “Zajednica ujedinjene vjere”. Ovaj kult poziva na vjerovanje u reinkarnaciju, veganizam i naravno – apokalipsu! Kult je svoje mjesto pronašao u Sibiru u malome mjestu Petropavlovki.

Zajednica broji oko 4000 ljudi koji odbacuju materijalno i žive “u skladu s prirodom”. Vissarion je svoju nauku utemeljio na osnovama budizma i pravoslavlja. Napisao je dodatak Biblije u 12 tomova pod nazivom “Posljednji zavjet”. Sljedbenici Božić ne slave 25. prosinca već 14. siječnja kada je Sergej rođen 1961. godine. Inače, njegovi sljedbenici tvrde da može izliječiti rak i AIDS. Svoj najveći trenutak doživio je kada je Vice napravio prilog o njemu i njegovoj zajednici. Ipak, 22. rujna 2020. godine ruske vlasti su uhitile Vissariona na temelju organiziranja ilegalne religijske zajednice. Trenutno je pritvoren uz dvoje najbližih suradnika Vadima Redkina i Vladimira Vedernikova.

Ovaj kult kao i mnogi drugi privlače ljude na temelju njihove duhovne i religijske praznine. Nezadovoljni svakodnevicom i svojim duhovnim stanje pojedinci traže nove odgovore na stara pitanja “tko sam?”, “što mi je činiti?”, “čemu težiti?” i “za što živjeti?”. Tako izgubljeni pojedinci traže spasenje u ljudima i raznim “učiteljima” dok istovremeno odbijaju jedinoga Učitelja i Spasitelja Isusa Krista. Kraj svijeta, Sudnji dan odnosno apokalipsa privlače tako duhovno nezrele ljude na temelju obećanja da su oni jedini pravi odabranici i da će jedini preživjeti kraj svijeta. Vissarionova zajednica je isto tako smatrala da su oni jedini izabranici jer eto, imaju Isusa na svojoj strani i u svojoj blizini. Sljedbenici Vissariona su očito biblijski slabo potkovani pa tako ne znaju Isusove riječi “Gledajte, da vas tko ne zavede! Jer će mnogi doći u ime moje i reći: ‘Ja sam Krist’. I mnoge će zavesti.” (Mt. 24,4-5)

Za kršćane jedino preostaje u ovim trenucima moliti za spasenje duša svih onih koji su prevareni na ovakav način da uistinu pronađu Krista, da spoznaju istinu i da ih istina oslobodi.

Autor: Almir Pehlić

Image by Ria Sopala from Pixabay

Odgovori