JE LI PAPA PODRŽAO CIVILNO VJENČANJE ISTOSPOLNIH PARTNERA?

Kako javlja Reuters, papa Franjo je u dokumentarcu  Francesco o svome životu i djelu, koji je danas premijerno prikazan, izjavio kako i homoseksualci imaju pravo biti obitelj te da su i oni Božja djeca:

 “Homoseksualci imaju pravo biti obitelj. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj”, izjavio je papa Franjo, nastavljajući: “Potrebno je urediti zakon o građanskoj zajednici. Tako bi oni dobili prava. Ja se za to zalažem”.

Po riječima autorice dokumentarca, Evgeny Afinevski, papa je ovu izjavu dao tijekom intervjua koji je vođen za potrebe navedenoga dokumentarnog filma, a referirajući se na slučaj Andrea Rubera, koji je sa svojim partnerom posvojio troje djece te ih je želio odgajati kao katolike. Na jednoj misi koju je papa služio, predao mu je pismo u kojem mu je obrazložio svoj slučaj. Papa ga je nazvao telefonom te ga uputio da se javi svome župniku, no da bude spreman i na negativan stav župnika. No, navodno su poslušali papin savjet te su izjavili da su sretni što su to učinili.

Obzirom na dosadašnje stavove kako ovoga tako i prijašnjih papa te Rimokatoličke crkve općenito, ovakav stav iznenađuje te ostaje vidjeti hoće li se papa dodatno očitovati oko ove izjave. Za očekivati je reakcije i unutar same Rimokatoličke crkve.

Naslovna: Unsplash

Odgovori