STIŽU REAKCIJE O PAPINOJ IZJAVI O HOMOSEKSUALNOJ ZAJEDNICI

Već je nekoliko dana u fokusu medija papina izjava u dokumentarcu Francesco o svome životu i djelu, koji je premijerno prikazan 21. listopada 2020. ,o pravu homoseksualaca na obitelj te na potrebu uređenja zakona o građanskoj zajednici.

“Homoseksualci imaju pravo biti obitelj. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj”, izjavio je papa Franjo, nastavljajući: “Potrebno je urediti zakon o građanskoj zajednici. Tako bi oni dobili prava. Ja se za to zalažem”.

Kada je u pitanju papina izjava o pravu homoseksualaca na obitelj, čini se da je ipak riječ o tomu da je izvučena iz konteksta. Naime, u intervjuu se papa zalaže za to da osobe s homoseksualnim sklonostima ne smiju biti odbačene od svojih obitelji, a naravno, u tome kontekstu za njih se treba organizirati i odgovarajuća pastoralna skrb.

“Rekao sam da homoseksualne osobe imaju pravo biti u obitelji. Osobe koje imaju homoseksualne sklonosti. I roditelji imaju pravo priznati svoje sinove homoseksualce ili kćeri lezbijke. Ne može se nikoga izbaciti iz obitelji”, rekao je papa Franjo a što je objavila katolička televizija Laudato TV.

Drugi dio njegove izjave o tomu da će podržati pravno uređenje građanske zajednice homoseksualnih zajednica, ostaje i dalje nedovoljno jasan.

Tako npr. Vico Batarelo, koji je poručio: “Privatno mišljenje je privatno mišljenje, čak i od pape, ali jedino crkveni nauk obavezuje vjernike katolike”. No, ipak je teško odvojiti privatno mišljenje od službenoga, kada je u pitanju institucija kao što je institucija pape, pa čak i bilo kojeg biskupa, odnosno predstavnika bilo koje vjerske zajednice.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, Giorgio Lingua, komentirao je papinu izjavu a prenosi IKA.

„Prije svega, želim reći da nisam gledao film, stoga mi je poznata samo ona izjava koju su objavili mediji. Želio bih to pročitati, iako je u originalu ova izjava izrečena na španjolskom. Zbog toga ne znam je li prijevod posve točan, ali vjerujem da se dobro razumije što se želi reći: ‘Homoseksualne osobe imaju pravo biti dio obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi smio biti stavljen po strani ili nesretan zbog toga. Ono što trebamo stvoriti jest zakon oko civilnog suživota. Na taj način bit će zakonski pokriveni. Za to sam se borio’“, citirao je mons. Giorgio Lingua.

Nadalje pojasnio je kako na temelju ove rečenice treba razlikovati dva gledišta.

„Prvo gledište odnosi se na osobe s homoseksualnom orijentacijom, koje imaju pravo na obitelj u smislu da roditelji ne smiju izbaciti iz kuće dijete kad otkriju da ima homoseksualne sklonosti. To je prvo gledište. Drugo gledište odnosi se na mogućnost stvaranja jedne nove obitelji. To Papa ne kaže. Dapače, koristi termin građanske zajednice – istospolno partnerstvo – kako ne bi koristio termin brak“, istaknuo je mons. Lingua.

Dodao je kako je to u skladu s onim što je Papa više puta rekao.

„Pročitat ću citat iz 2017., u kojem Papa navodi: ‘Nazovimo stvari svojim imenom: brak je između muškarca i žene. To je precizan termin. Zajednicu dviju osoba istog spola nazivamo civilnim partnerstvom. Tu jasno prepoznajemo razliku između tih termina. S jedne strane, pravo svakoga da u obitelji bude prihvaćen onakvim kakav jest i, s druge strane, razlikovanje zajednice osoba istog spola i braka.’ Ova je Papina rečenica prema nečijem mišljenju proturječna onomu u što je Crkva dosad vjerovala, napose u očitovanju Kongregacije za nauk vjere iz 2003., koja kaže da homoseksualne osobe trebamo poštovati, ali ne možemo prihvatiti homoseksualno ponašanje. Tu je potrebno daljnje proučavanje nakon ove Papine izjave. Istina je da svaku osobu treba poštovati. Kad prepoznamo osobe koje imaju takve sklonosti, vidimo da je njihov način iskazivanja afektivnosti drukčiji. Tu je potrebno daljnje proučavanje na području moralne teologije, koje nam treba pojasniti što je moralno ponašanje osobe s homoseksualnim sklonostima. Po mom mišljenju, to treba biti predmet daljnjeg proučavanja. Ni svako ponašanje unutar braka dviju osoba različitog spola nije prihvatljivo“, zaključio je mons. Lingua.

No, ostaje dakako i dalje nedovoljno jasno na koji način papa podržava pravno uređenje građanske zajednice istospolnih partnera? Iako Crkva nije pozvana da uređuje civilne zakone, pitanje je može li dati podršku onim zakonima za koje smatra da su u suprotnosti s biblijskim učenjem, moralnom teologijom i kanonima Crkve?

Uredništvo

Vezani članci: JE LI PAPA PODRŽAO CIVILNO VJENČANJE ISTOSPOLNIH PARTNERA?

Naslovna: pixabay

Odgovori