JE LI DAN REFORMACIJE ROĐENDAN CRKVE?

U Nedjelju reformacije koju neke protestantske crkve obilježavaju u nedjelju prije Dana reformacije (31.10.) imali smo prilike pratiti bogoslužje iz Evangeličke crkve u Osijeku. Propovijedao je biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj, Branko Berić koji je, usput rečeno zapravo još uvijek izabrani biskup jer ni nakon 12 godina nije sukladno evangeličkim kanonima posvećen za biskupa.

Nažalost, kao i ranijih godina, nismo imali prilike čuti poruku o stvarnom značenju reformacije. Umjesto toga izrečene su mnoge netočnosti, npr. da je ova godina 502. obljetnica reformacije, iako se zapravo radi o 503. obljetnici (ova je tvrdnja ponovljena nekoliko puta pa ju je teško smatrati samo lapsusom). Isto tako, gospodin Berić je izjavio da u vrijeme reformacije u Europi nije bilo druge crkve osim Rimokatoličke (osim ako zemlje koje su većinski pravoslavne ne smatra dijelom Europe).

Bilo je tu drugih čudnih, povijesno i teološki neutemeljenih izjava, no osvrnimo se na tvrdnju koja je tijekom propovijedi izrečena, a to je kako je 31.10.1517. godine rođendan Luteranske crkve te da se iz toga razloga liturgijski koristi crvena boja, koja je boja blagdana Duhova (pedesetnice). Iako je gospodin Berić nedvojbeno rekao da je to rođendan njegove, dakle Evangeličke crkve, neupućeni bi mogli razumijeti da je to stav svih protestanata te da se zapravo slavi rođendan Crkve na Dan reformacije. To bi značilo da Crkve nije niti bilo do 16. stoljeća i da je s reformacijom sve počelo.

Naime, niti Martin Luther, niti ostali reformatori se nikada ne bi složili s ovakvom izjavom. Reformatori su svoju reformacijsku djelatnost smatrali obnovom a ne rođenjem Crkve. Ovakvo shvaćanje je u potpunoj suprotnosti s protestantskom ekleziologijom koja smatra reformacijske partikularne crkve dijelom jedne Svete, sveopće (katoličke, u smislu izvornoga značenja te riječi) i apostolske Crkve. U tom kontekstu je neobična izjava gospodina Berića koju je izrekao u navedenoj propovijedi: “da je (Martin Luther) objavio pet teza, a ne njih 95, vjerojatno bismo svi danas bili katolici. Ali, strastveni i revni Luther zagrmio je šokantnim jezikom…” Protestanti ne smiju sebe drugačije gledati nego kao katolike, dakle dijelom jedne Svete sveopće crkve. Nismo Rimokatolici, ali u kontekstu pravoga značenja ovoga termina, protestant jest katolik (o tome vidi više ovdje).

Naravno da gospodin Berić ima pravo govoritio svojoj crkvi na način kako je doživljava i vidi, no ova izjava nije niti povijesno utemeljena čak i kada je u pitanju Evangelička, odnosno Luteranska crkva. Naime, prvo evangeličko bogoslužje služio je Martin Luther na Božić, 1521. godine u Crkvi Svete Marije u Wittenbergu, pa bi eventualno to mogao biti datum početka djelovanja Evangeličke crkve. Dan reformacije, 31.10. jest početak djelovanja protestantske reformacije, dakle pokušaja obnove Crkve. Taj dan obilježavaju sve crkve reformacije a ne samo Evangelička, odnosno Luteranska crkva.

Crvena boja koja se liturgijski koristi u protestantskim crkvama za Dan reformacije, može se povezati s Duhom Svetim, jer je on Obnovitelj Crkve, no crvena je boja simbol mučeničke krvi koja je posijana od mnogih muškaraca i žena u vrijeme progonstva onih koji su pristajali uz učenje evanđelja.

A.P.

Naslovna fotografija: IKA

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti link.

Odgovori