ZNATE LI KOJE SU NAJPOZNATIJE RIJEČI MARTINA LUTHERA?

Daleke 1517. godine, 31. listopada, njemački redovnik Martin Luther pobunio se protiv prodaja oproštajnica, tzv. indulgencija, te je na vrata dvorske crkve u Wittenbergu prikucao svojih 95. teza. Početak je to protestantske reformacije.

Kako je Lutherova smjelost mogla ugroziti papinsku riznicu, nastojalo ga se ušutkati, te je protiv njega, u lipnju 1518. godine, u Rimu pokrenut sudski postupak, na  koji je i Luther pozvan. Postupak je završen 1520. godine proglašenjem Luthera krivovjernikom, te je ekskomuniciran iz crkve. Luther je, kao odgovor spalio papinu bulu.

Dana 17. travnja 1521. Luther se pojavio pred Državnim saborom u Wormsu gdje se trebao očitovati da li se odriče svojih stavova ili ne. Luther je zatražio pauzu, kako bi razmislio o odgovoru kojega će dati. Tu noć, između 17. i 18. travnja 1521. godine, Luther je iskoristio za molitvu:

Dana 18. travnja 1521. godine, Luther je održao svoj poznati govor kojega je završio riječima:

“Ako ne budem svladan svjedočanstvima Svetoga pisma ili očitim razumskim razlozima onda ću i nadalje ostati svladan tim navodima Pisma što sam ih naveo, i moja će savjest ostati zarobljenik Božje riječi. Jer ja ne vjerujem isključivo papi i koncilima, kad svi znaju da su se i oni češće prevarili i protuslovili sami sebi. Ne mogu i neću ništa opozvati, jer nije ni sigurno ni razborito da čovjek nešto uradi protiv svoje savjesti. Ovdje stojim i ne mogu drugačije. Tako mi Bog pomogao. Amen.”

Kada Luther izgovara: “Ovdje stojim i ne mogu drugačije”, on zapravo kaže, “To je moj stav, tako ja razumijem Božju riječi i ne mogu drugačije vjerovati niti postupati.”

Ove su riječi postale simbol slobode savjesti i vjernosti evanđelju. Neka Gospodin učini da i svima nama savjest bude “zarobljenik Božje riječi” i da doista stojimo na temelju Božje riječi. Tako nam Bog pomogao.

Autor: Biskup Jasmin Milić


Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori