NEKOLIKO MISLI IZ LUTHEROVIH “RAZGOVORA ZA TRPEZOM”

Luther je običavao pozvati na objed studente teologije, prijatelje i tijekom tih objeda nastale su mnoge Lutherove misli, proizašle iz njegovog opuštenog razgovora s gostima. Njegovi su studenti to zapisivali te nakon njegove smrti, od 6.596 zapisa probrali, klasificirali one najznačajnije te je nastalo jedno od značajnijih Lutherovih djela: “Razgovori za trpezom”. Ovdje ćemo izdvojiti nekoliko misli iz tih razgovora:

Bog koristi požudu kako bi pokrenuo čovjeka ka ženidbi, ambiciju ka dužnosti. pohlepu ka zarađivanju a strah ka vjeri.

Tisak je Božje posljednje i najbolje djelo kako bi proširio istinsku vjeru širom svijeta.

Ja sam papin potporni stup. Kad budem otišao, prolazit će mnogo gore.

Pticama nedostaje vjera. One odlete kada ulazim u voćnjak, iako im ne želim zlo. Isto tako i nama nedostaje vjera u Boga.

Šire se glasine da će kraj svijeta uslijediti 1523. godine. Nadam se da to neće dugo trajati. Posljednje desetljeće izgleda poput novog stoljeća.

O meni se pojavila karikatura da sam čudovište sa sedam glava. Mora da sam nepobjediv, jer me ne mogu svladati kad imam samo jednu.

Melankolik je tvrdio da je pijetao i počeo je kukurikati. Doktor je rekao da je i on pijetao te je nekoliko dana s njim kukurikao. Onda je rekao: “Nisam više pijetao, i ti si se također promijenio.” Djelovalo je.

Kakvih li laži u svezi relikvija! Jedan tvrdi da ima pero s krila anđela Gabrijela a biskup od Mainza ima plamen od Mojsijevog gorućeg grma. I kako se to dogodilo da je u Njemačkoj pokopano osamnaest apostola kada ih je Krist ima samo dvanaest?

“Ne znam što ćemo raditi na nebesima”, mrmljao je Luther! “Nikakvih promjena, nikakvog rada, nikakvog jedenja, nikakvog pića, ništa za činiti. Pretpostavljam da će biti mnogo toga za vidjeti.” “Da”, rekao je Melanchton, “Gospode, pokaži nam Oca i to će nam biti dovoljno.” “Doista, naravno” odgovorio je Luther, “Taj će nam pogled dati sasvim dovoljno za raditi.”

Oni me pokušavaju načiniti zvijezdom stajačicom. Ja sam planet nepravilne putanje.

Jedan je časnik u turskom ratu svojim ljudima rekao da će, ako umru u bitki, večerati s Kristom u Raju. Časnik je pobjegao. Kada su ga pitali zašto nije želio večerati s Kristom, rekao je da je toga dana postio.

Odgovori