Doživljavaš neuspjehe? Jesi li probao s Isusom?

Učitelju – odgovori mu Šimun – svu noć smo se trudili, a ništa nismo uhvatili. Ali na tvoju riječ bacit ću mreže. (Luka 5, 5)

Isus traži naizgled nemoguće

Nakon što je održao propovijed na obali Genezaretskog mora, Isus traži od Šimuna Petra i ribara koji su bili s njim da nešto konkretno učine: „Izvezi na pučinu pa bacite mreže svoje za lov“ (Luka 5,4). Isus nije tražio ništa posebno što Petar i njegove kolege već nisu činili puno puta. Ali, ovoga puta Isus je to zatražio od Petra nakon što su ribari imali neuspješnu noć u ribarenju. Vjerojatno su bili umorni i razočarani. Petar kao da želi uvjeriti Isusa da od „toga posla nema ništa“ Traži nešto od njih što su već pokušali i nije dalo nikakve rezultate.

Molimo i čitamo a ipak ne vjerujemo

Koliko puta smo čuli ili čitali Božju riječ, ali u isto vrijeme nismo vjerovali da se ona može primijeniti u našem životu i u našim okolnostima. Kao da ponekad i mi kažemo Gospodinu: „Pa sve smo već probali i nije išlo“. Petar ipak, iako s nepovjerenjem, kaže Isusu: „.. ali na tvoju riječ bacit ću mrežu“.

Petar je sumnjao ali poslušao

Koliko god da je Petar bio stručan u svome poslu i na temelju iskustva znao kako je teško da će ribolov uroditi plodom, ovoga puta priča je ipak drugačija. Sada je Isus s njim, Isus traži nešto od njega, Isus izgovara riječ, a ta riječ neće ostati bez rezultata i bez ploda. Petar još sumnja, ali kada je vidio da su se ovoga puta mreže razdirali od ulova, shvaća snagu Isusove riječi i ujedno svoju nedostojnost, svoju grješnost pred njim.

Probao si sam a sada probaj s Isusom

Da, možda realno gledaš na tvoje okolnosti. Probao si pa ne ide. Jesi li probao s Isusom? Jesi li se oslonio na njegovu Riječ? Možeš li mu vjerovati na Riječ? Nakon propovijedane Riječi, Isus je od Petra tražio primjenu, djelo, iskorak vjere. To isto Isus traži i od nas: iskorači u vjeri, „uhvati se za Riječ“ i djeluj sukladno toj riječi. Rezultati neće izostati. Možda ćeš sumnjati, možda nećeš razumjeti kako to Bog može djelovati u situaciji za koju ti se čini da nema rješenja, ali unatoč tomu, vjeruj. Reci mu: „Gospodine, ne znam kako možeš ovo riješiti, kako možeš u ovim situacijama djelovati, ali na vjerovat ću ti na riječi, i djelovati sukladno tvojoj Riječi. Krenimo u novi dan puni povjerenja, i djelovanja sukladno njegovoj Riječi!

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

Naslovna:  Pexels

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori