IMA LI OPASNOSTI U PRAĆENJU HOROSKOPA?

Što Bog kaže za one koji se savjetuju s astrolozima i koriste astrologiju kao vodič u svom životu?

U Bibliji piše: Izmoriše te mnogi tvoji savjetnici! Nek’ ustanu samo da te spase oni koji premjeravaju nebesa, koji promatraju zvijezde i koji svakog mjeseca proriču ono što će te snaći. Gle, oni će biti poput pljeve, oganj će ih sažeći. Ni sami sebe neće izbaviti iz zagrljaja plamenoga. Neće ostat’ ni žerave da se tko ogrije, ni ognjišta da uza nj posjedne! Takvi će ti biti vrači tvoji, oko kojih si se trudila od mladosti! Poći će svaki svojim putem, i nikog neće biti da te spasi. (Izaija 47,13-15 JB)

Astrologija je vrsta vračanja koja uči da položaj Sunca, Mjeseca i ostalih planeta na nebu utječe na osobu i tijek zbivanja. Pravo značenje riječi astrologija u hebrejskom jeziku je „gatanje prema nebu“. Astrologija je čin pretkazivanja eventualne budućnosti ili otkrivanje tajnih spoznaja pomoću znakova, predviđanja i ostalih nadnaravnih posrednika. U Bibliji piše: Ništa s krvlju nemojte jesti! Ne gatajte! Ne čarajte! Ne zaokružujte kose na svojim sljepoočnicama; ne šišajte okrajka svoje brade. (Levitski zakonik 19,26 JB)

Na granici Kanaana, obećane zemlje, Bog je upozorio Izraelce da se ne bave astrologijom. U Bibliji piše: Kad uđeš u zemlju koju ti daje Jahve, Bog tvoj, nemoj se priučavati na odvratne čine onih naroda. …Narodi koje ćeš naskoro otjerati s posjeda slušaju vračare i gatare, ali tebi to Jahve, Bog tvoj, ne dopušta. (Ponovljeni zakon 18.9.12.14 JB)

Vračanje Biblija smatra teškim grijehom. U Bibliji piše: Nepokornost je kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima. Ti si odbacio riječ Jahvinu, zato je Jahve odbacio tebe da ne budeš više kralj! (1. Samuelova 15,23 JB)

Kada je kralj Nabukodonozor usnio san, pozvao je mage, čarobnjake i astrologe kako bi mu otkrili što je sanjao. Što su mu odgovorili? U Bibliji piše: Zvjezdari odgovoriše pred kraljem: “Nema na svijetu čovjeka koji bi takvo što mogao otkriti kralju. I stoga nijedan kralj, ma kako velik i moćan, takvo što ne traži od čarobnika, gataoca ili zvjezdara.” (Daniel 2,10 JB)

Babilonski astrolozi nisu bili kadri pomoći kralju rastumačiti uznemirujući san. Ali Bog je blagoslovio svog odanog proroka Daniela darovima Svetoga Duha pa su ga doveli pred kralja da mu objasni san. U Bibliji piše: Daniel odgovori pred kraljem: “Tajnu koju istražuje kralj ne mogahu kralju otkriti mudraci, čarobnici, gataoci i zaklinjači; ali ima na nebu Bog koji objavljuje tajne i on je saopćio kralju Nabukodonozoru ono što će biti na svršetku dana. Evo tvoje sanje i onoga što ti se prividjelo na postelji: … (Daniel 2,27.28 JB) Božjom pomoći Daniel je kralju mogao protumačiti san.

Izvor: novizivot.net

Odgovori