bible book business christian

3 razloga koja nam govore da je Biblija istinita

Možemo li vjerovati da je Biblija istinita? Mnogo je razloga koji govore u prilog istinitosti Božje riječi. Ovdje ćemo razmotriti 3.

3 razloga koja nam govore da je Biblija istinita

Biblija istinita

Nisam od onih koji nalaze užitak u skrivanju ispod stola dok se nalaze na izletu. Tog poslijepodneva, međutim, moja obitelj i ja upravo smo uživali ručajući u prekrasnom parku, kada je moja supruga iznenada uzviknula: „Pazite!”, i brzo se spustila pod stol. Viknula je i postupala s takvim autoritetom da smo ju svi slijedili.

„Zašto si, za ime svijeta, to sada učinila?”, upitali smo.

„Pa, čovjek je prema nama usmjerio oružje!”, uzviknula je.

Pogledao sam, i vidio čovjeka koji je prema nama usmjerio svoj fotografski aparat s dugim objektivom. Pokušavao nas je fotografirati.

Nakon nekog vremena, za vrijeme vožnje prema planinama, prošli smo pokraj mladića koji je palio smeće ispred kuće.

„Vrati se!“, naredila mi je supruga, onim istim autoritativnim glasom. „Taj je mladić u nevolji!“

„ Da, siguran sam, kao što je i onaj čovjek u parku pokušavao pucati na nas!“ No, ipak sam se okrenuo i odvezao natrag, upravo u trenutku kada je mladić istrčao iz kuće noseći u rukama deke.

„Molim vas, pomozite!“, vikao je.

Zgrabili smo deke i grozničavo se trudili ugasiti vatru.

„Hvala vam“, rekao nam je mladić kada smo ugasili vatru. „Bez vaše pomoći ne bih nikako uspio spasiti kuću i šumu.“

Moja je supruga ponekad u pravu, a ponekad nije. Čini se da je tako i s ljudskim autoritetima: s roditeljima, vladama i crkvom . Ima li iznimaka? Postoji li vjerodostojan autoritet?

Mnogi kršćani vjeruju da je takav autoritet upravo Biblija. U njoj traže savjete, utjehu i smisao. Smatraju je sigurnim izvorom vodstva u nesigurnom, zbunjujućem i stalno promjenjivom svijetu.

Međutim, mnogi drugi ljudi se pitaju može li tako stara Knjiga govoriti našem post-modernom svijetu. „To je dobra knjiga“, kažu oni, „no ne možemo ju preozbiljno prihvatiti.“

Trebamo li Bibliju ozbiljno shvatiti? Možemo li joj vjerovati u svakom trenutku?

Božansko podrijetlo

Što Biblija kaže o sebi? U pismu svojem učeniku, Timoteju, apostol Pavao je napisao: „… sveta Pisma koja te mogu učiniti mudrim za spasenje po vjeri u Krista Isusa. Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti“ (2. Timoteju 3,15.16). Biblija je, kako je to Pavao napisao, „od Boga nadahnuta“. To znači da Biblija nije samo zbir ljudskih mišljenja. Ne, Pavao tvrdi da je zapravo Bog govorio kroz ljudska bića: On ih je nadgledao kako bi ono što su napisali bilo vjerodostojan prikaz onoga što nam je On želio reći. To je značajna tvrdnja!

Vidi i ovo: Od kad je Biblija podijeljena na poglavlja i retke?

Pavao je isto tako rekao da je Biblija korisna „za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje.“ Drugim riječima, Biblija nam daje praktične savjete o tome kako trebamo živjeti. Ona otkriva način življenja za koji Bog zna da je najbolji za nas.

Pavao je rekao i da nas Biblija može „učiniti mudrim za spasenje po vjeri u Krista Isusa.“ Ako trebamo nešto znati kako bismo bili spašeni, to se nalazi u Bibliji. Ništa važno, ništa od životne važnosti nije izostavljeno.

Ako se za nešto tvrdi da je od Boga nadahnuto, i siguran vodič za dobar život, te da je sve što trebamo znati kako bismo bili spašeni, tada ne možete reći: „To je samo dobra knjiga, no ne mogu ju ozbiljno prihvatiti.“ Ako su njezine tvrdnje istinite, onda ju trebamo doista ozbiljno prihvatiti. No, ako njezine tvrdnje nisu istinite, onda ona nije ni dobra knjiga! Naprotiv, ako Biblija nije ono što tvrdi da jest, onda je zapravo vrlo opasna!

Kako možemo odrediti je li Biblija doista ono što tvrdi da jest? Teško možemo naći znanstveni dokaz, kada se bavimo pitanjima spasenja i vječnog života. Koju vrstu pokusa bismo mogli izvesti da bismo odgovorili na ovo pitanje? Gdje, onda, tražiti dokaze o pouzdanosti Biblije?

Vanjski dokazi

Postoje nebiblijski svjedoci istina koje nalazimo u Bibliji. Arheologija, primjerice, potvrđuje temeljne sažetke biblijske povijesti. Pogledajte riječ Hetiti u izdanju Encyclopaedie Britannice iz godine 1860. i naći ćete samo nekoliko redaka koji govore o tome da je to bio stari narod koji se spominje jedino u Bibliji. No, kada su učenjaci naučili čitati egipatske hijeroglife, pronašli su cijeli novi svijet dokumenata koji su često spominjali Hetite! Arheologija je dokazala da su Hetiti postojali, upravo kako je to Biblija rekla! Arheologija je potvrdila temeljne konture biblijske povijesti.

Još više dokaza biblijske vjerodostojnosti dolazi iz njezinih ispunjenih proročanstava. Isus je, primjerice, svojim učenicima govorio o razaranju Jeruzalema mnogo godina prije no što se ono dogodilo (Matej 24; Marko 13; Luka 21). Ovo, uz mnoga druga ispunjena proročanstva, još je jedan razlog zbog kojega su vjernici vjekovima vjerovali Bibliji.

Unatoč tomu, vanjske stvari, poput arheologije i proročanstava, ne mogu doista dokazati biblijske tvrdnje da je ona istinita. Biblija, konačno, tvrdi da je i više no samo točna povijest. Ona tvrdi da čini mnogo više od samog pretkazivanja budućnosti. Biblija tvrdi da je sposobna učiniti nas mudrima za spasenje. Kako bismo ikada na znanstveni način mogli dokazati takvu tvrdnju?

Vidi i ovo: Arheolozi pronašli nevjerojatne artefakte koji potvrđuju istinitost Biblije

Osobni dokazi

Dokaz je u iskustvu. Kada je u pitanju Biblija, dokaz mora biti u iskustvu. Ljudski život je jedini pokus koji može doista ispitati ono što Biblija tvrdi.

Ovaj ispit djeluje na dva načina. Prvi je, vidjeti učinke biblijske poruke u životu drugih ljudi. Mislim na čovjeka koji je doslovno bio pijanica u kanalu. Jedne noći je doteturao na sastanak na kojemu se propovijedalo iz Biblije. Kada je čuo tu Riječ, ona mu je dala novi cilj za vlastiti život. Dovela ga je u doticaj s novim Izvorom snage. On je sada pastor jedne velike crkve.

Međutim, iako iskustvo drugih može biti dovoljno za pobuđivanje našeg zanimanja, jedino naše osobno iskustvo može nas uistinu uvjeriti u vjerodostojnost Biblije. Samo kada pristupimo Bibliji, kada razumijemo njezinu poruku i prihvatimo ju u vlastitu srcu, tada možemo reći je li ona istinita. Samo tada možemo znati postoji li milostivi Bog. Samo tada možemo znati može li taj Bog našem životu dati smisao, nadu i povjerenje. Konačni dokaz o tome je li Biblija ono što za sebe tvrdi stoga, vidite, nikada ne može doći iz druge ruke.

Upravo to je razlog zbog kojega ovo moramo sami iskusiti. Čitajte Bibliju, na primjer, povijest o Isusu u Evanđelju po Marku. Molite se da Bog progovori osobno vama. „Slušajte“ dok čitate. Tada, i samo tada, saznat ćete da, iako je svaki zemaljski autoritet (uključujući i moju suprugu) ponekad u krivu, kada su u pitanju najvažnija životna pitanja – pitanje smisla, svrhe, spasenja i budućnosti – doista možete vjerovati Bibliji, i Bogu koji stoji iza nje.

Autor: John Brunt

Izvor: Biblija govori

Naslovna fotografija: Pexels

Odgovori