OVO JE OSVETA KOJU KRŠĆANI TREBAJU PRAKTICIRATI

Želja za osvetom je dio ljudske pale prirode. Nepravda pogađa svakoga a mnogi smatraju nepravdom i to da oni koji čine drugomu zlo, prolaze naizgled dobro. Nerijetko poželimo uzeti pravdu u svoje ruke, ili barem čuti kako je netko, tko nam je činio zlo, loše prošao. No, Božja riječ nas uvjerava da je osveta Božja. “Što tko sije, to će i žeti”, kaže nam apostol Pavao u Galaćanima poslanici. Naše je da ne činimo nikomu zlo, pa čak ni kada smo zlom od drugih pogođeni, a Božja intervencija neće izostati, niti u našem niti u životima drugih. Prepustimo sve Gospodinu.

Ovdje donosimo kratku misao velikoga kršćanskog propovjednika, C.H. Spurgeona na te temu osvete:

Brate, najsjajnija osveta koju ikada možeš imati je činiti dobro onima koji ti čine zlo i govoriti dobro o onima koji loše govore o tebi. Gledajući te, posramit će se i nikada te više neće povrijediti ako vide da ne možeš biti izazvan, osim na veću ljubav i veću ljubaznost. To treba biti znak kršćana, a ne: “Već ću se ja pozabaviti s tobom!” ili “Osvetit ću se!” Znak kršćana treba biti: “Trpjet ću i kloniti se zla do kraja!”

“Osveta je moja – veli Gospodin – ja ću je vratiti!” Ne uzimajte u ruke ono za što Bog kaže da pripada njemu, nego kao što je on zbog Krista oprostio vama, tako i vi opraštajte onima koji su vama učinili krivo. “Kako dugo to moram činiti?” pita netko. “Neće mi biti teško tako postupiti tri ili četiri puta.” Jedan od onih iz starih vremena išao je tako daleko da je pitao: “Je li dovoljno šest ili sedam puta?” a Isus Krist je odgovorio: “Sedamdeset puta sedam.” To je vrlo velik broj. Brojite dok ne dospijete do te znamenke, a kad stignete do nje, bit ćete sretni da možete započeti brojiti opraštanje iznova, upravo kao što je Bog u Kristu oprostio vama. (Izvor: Put Života)

Odgovori