auditorium benches chairs class

PROTESTANTSKE ŠKOLE ODBIJAJU PROMOCIJU LGBT NAČINA ŽIVOTA, MINISTAR PRED TUŽITELJSTVOM!

Tužiteljstvo treba istražiti je li ministar obrazovanja Arie Slob prekršio zakon braneći pravo kršćanskih škola da od roditelja zahtijevaju da potpišu sporazum kojim odbacuju homoseksualizam i pobačaj. Ministar, koji predstavlja ortodoksnu kršćansku stranku ChristenUnie u četverostranačkoj koaliciji, našao se na udaru kritika tijekom parlamentarne rasprave u ponedjeljak kada je rekao da škole imaju ustavnu slobodu da odluče kako će se baviti pitanjima religije i seksualnosti.

Većina zastupnika, uključujući članove koalicijskih stranaka VVD i D66, podržala je prijedlog kojim se traži promjena zakona kako škole više ne bi mogle zahtijevati da roditelji potpišu deklaraciju protiv ‘homoseksualnog načina života’. U utorak se Slob povukao sa svoje pozicije i rekao da izjave treba pažljivije proučiti. ‘Ako se suprotstavljaju konceptu sigurnog okruženja u školi, tada ih moraju pravilno prilagoditi’, dodao je.

Intervencija tužiteljstva uslijedila je nakon što je policijska organizacija Roze u Blauwu na Facebooku objavila poruku u kojoj poziva ljude da podnesu službene žalbe protiv ministra. ‘Nakon savjetovanja s državnim odvjetništvom i našim nacionalnim nositeljem portfelja o diskriminaciji, započela je istraga može li se utvrditi kazneno djelo’, navodi se u priopćenju. Međutim, Slobovi komentari vjerojatno će biti pokriveni zakonom koji kaže da ministri i zastupnici ne mogu biti tuženi ili procesuirani zbog izjava upućenih parlamentu ni usmeno ni pismeno.

‘Svi bi se trebali osjećati sigurno i prihvaćeno u školi’, rekla je ravnateljica Astrid Oosenbrug. Gej prava teško je pitanje za dvije ortodoksne kršćanske stranke u parlamentu – ChristenUnie i fundamentalističku SGP. Nizozemska ima velik broj vjerskih škola, od kojih se većina temelji na različitim oblicima protestantizma.

Nizozemska posebno ima na desetke kršćanskih škola koje se protive homoseksualnosti na temelju biblijskih načela i koriste rupu u zakonu kako bi izbjegle zapošljavanje homoseksualnih učitelja. Istraživanje aktualnog programa Pointer ranije ove godine pokazalo je da svaka peta strogo protestantska škola homoseksualnost smatra moralno neprihvatljivom. Ukupno je 34 od 170 postavilo dokument na internetskim stranicama koji jasno iznosi njihov stav.

Pročitajte više na DutchNews.nl

Odgovori