ŠTO ZNAČI DA JE GRJEŠNIK OPRAVDAN VJEROM?

Westminsterskom velikom katekizmu, u pitanju 70 do 73 govori nam se o opravdanju vjerom.

Što je opravdanje?

Opravdanje je čin Božje besplatne milosti spram grješnicima kojim on oprašta sve njihove grijehe, prihvaća ih i uračunava im pravednost u svojim očima; ne zbog bilo čega što bi bilo u njima ili učinjeno s njihove strane, nego samo zbog Kristove savršene poslušnosti i potpune zadovoljštine, koju Bog sada pripisuje grješnicima, a to se prima jedino vjerom.

Na koji je način opravdanje djelo Božje besplatne milosti?

Iako je Krist svojom poslušnošću i smrću prinio prikladnu, pravu i potpunu zadovoljštinu u odnosu na Božju pravdu za grješnike koji su njome opravdani, ipak u onoj mjeri u kojoj Bog prihvaća zadovoljštinu koju bi ponudio neki jamac, a koju je mogao zahtijevati od grješnika, Bog je providio toga jamca u svome vlastitome Sinu, pripisujući grješnicima njegovu pravednost, ne zahtijevajući za njihovo opravdanje ništa drugo od njih osim vjere, koja je također njegov dar, i njihovo opravdanje je također besplatan dar Božje milosti.

Što je vjera koja opravdava?

Vjera koja opravdava jest spasonosna milost koja djeluje u srcu grješnika po Duhu Svetome i Riječju Božjom, koja grješnika potom uvjerava u vlastiti grijeh i jad te nemogućnost da se sam, ili uz pomoć ikojega drugog bića, izbavi iz toga izgubljenog stanja. Tada ne samo da pristaje uz istinu obećanja evanđelja, nego prihvaća i uzda se u Krista i njegovu pravednost za oproštenje grijeha, te za prihvaćanje i uračunavanje pravednosti grješnicima u Božjim očima, na spasenje.

Na koji način vjera opravdava grješnika u Božjim očima?

Vjera opravdava grješnika u Božjim očima ne zbog vrlina koje prate vjeru ili zbog dobrih djela koja su plod vjere, niti zato što je vjera ili ikoje drugo djelo pripisano grješniku radi opravdanja, nego isključivo kao sredstvo pomoću kojeg grješnik prima i poistovjećuje se s Kristom i njegovom pravednošću.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori