IZBAČENO PRAVO NA POBAČAJ IZ USTAVA LOUISIANE

Građani savezne države Louisiane u SAD-u odobrili su na lokalnom referendumu 1. amandman kojim se “pravo na pobačaj” izbacuje iz Ustava te savezne države.

Za taj amandman glasovalo je oko 64% birača. Poznat pod nazivom “Amandman voli život”, ažurirat će ustav Louisiane te će u njemu pisati “ništa se u ovom ustavu neće tumačiti kao osiguranje ili zaštita prava na pobačaj ili zahtijevanje financiranja pobačaja javnim novcem”.

Državna senatorica Katrina Jackson, inače iz redova Demokrata autorica je ovog amandmana zajedno s desetcima supokrovitelja iz obje stranke. Ona je dodala kako nije riječ o zabrani pobačaja, već o odluci kojom se oduzima pravo državnim sucima, a daje pravo zakonodavcima da odlučuju o pobačaju.

“Naš niz zakona o zaštiti života osigurava da žene prije pobačaja dobiju istinu o svojoj trudnoći, da maloljetnici koji traže pobačaj imaju pristanak roditelja i da djeca rođena živa nakon neuspjelog pobačaja dobiju hitnu medicinsku pomoć. Naš zakon također osigurava da niti jedan dolar državnog poreza ne financira pobačaj”, kazala je, prenosi Lifesitenews.

Inače, Louisiana ima pripremljen zakon koji bi zabranio pobačaj, uz neke iznimke kako bi se spasio život majke – ako Vrhovni sud ukine presedan nastao u sudskom procesu Roe v. Wade.

Riječ o slučaju iz 1973. kojim je američki Vrhovni sud presudio kako je “pravo na pobačaj ljudsko pravo”. Podsjetimo, prošle godine su Georgia, Mississippi, Kentucky i Ohio donijeli zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon što liječnik otkrije otkucaje srca, a Alabama kriminalizira sve pobačaje, osim kada je život majke ugrožen.

Inače, gospođa pod pseudonimom “Jane Roe“, pravim imenom Norma McCorvick, u čije je ime presuda donesena – a koja nikad nije obavila pobačaj, rodila je troje djece – i sve do svoje smrti 2017. borila se za poništenje presude donesene u njeno ime, ali protiv njene volje, prenosi narod.hr

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Naslovna fotografija: Pixabay

Odgovori