NJEMAČKA OBILJEŽAVA DAN KAJANJA I POKORE

Svake treće srijede u studenom se u njemačkim protestantskim crkvama obilježava jedinstveni događaj koji je dugo vremena bio i zakonski nacionalni blagdan do  1994., od kada se kao neradni održava još u pokrajini Saskoj.

Radi se o Danu kajanja i pokore (Buß und Bettag). Ovim blagdanom crkve su na koncu crkvene godine željele pozvati vjernike ali i stanovništvo njemačkih zemalja na odgovornost pojedinca i društva pred najvećim autoritetom kojemu trebamo položiti račun- pred svemogućim Bogom.

Svoje izvore blagdan ima u postreformacijskom  razdoblju i događajima poput opasnosti od turske najezde te  tragičnog Tridesetogodišnjeg rata (1618.-1648.), biblijsko utemeljenje nalazi u knjizi proroka Jone te vjeri i pokajanju svih građana Ninive nakon navještaja bliskog suda i propasti (Jon 3, 4-10).

Za to vrijeme zabranjivani su  plesovi i zabave i igre na sreću i vjernici su se okupljali na zajedničku molitvu te post.

Danas je zbog sekularizacije i materijalizma ovaj blagdan potisnut, ali se u protestantskim crkvama i dalje drži kao prilika za duhovno preispitivanje i obnovu.

Autor: Vatroslav Zupančić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Foto: Pixabay

Odgovori