TRUMPOVA SAVJETNICA NIJE PROTESTANTSKA SVEĆENICA

Kao predstavnici povijesnih crkava reformacije, a ponukani nedavnim izjavama o navodnoj upletenosti protestantskih i evangeličkih crkava u predsjedničke izbore u SAD, obraćamo se sljedećim priopćenjem.

Prilikom nedavnih izbora u SAD, hrvatski mediji su ponovo paušalno  popratili vjerska događanja i aktere u pozadini političkog života u Americi.

Tako su određene skupine poput propovjednice Paule White proglašene: „protestantskom pastoricom“, te su protestantske i evanđeoske crkve nekritički opisane kao one koje bezrezervno podupiru jednu političku opciju.

Ovime želimo skrenuti pozornost kako je vjerska slika u Americi -zemlji velikih vjerskih sloboda puno kompleksnija.

SAD nemaju državne crkve ali su povijesno bile utočište tradicionalnih  protestantskih crkava i skupina koje su izbjegle vjerske progone u Europi, da bi zatim  u Novom svijetu imale važnu ulogu u izgradnji slobode, obrazovanja, kulture i demokracije . Tako su najstarija i svjetski najbolja sveučilišta (Harvard, Yale i Princeton) na svijetu upravo protestantske provenijencije.

Protestanti i pripadnici Crkava reformacijske baštine su se zalagali za oslobađanje od ropstva, socijalna prava i ukidanje segregacije poput baptističkog pastora Martina Luthera Kinga.

I premda su gotovo svi američki predsjednici (Izuzev John Kennedyja) ukazivali na svoja uvjerenja bazirana na protestantskom kršćanstvu, treba napomenuti kako je upravo sekularnost jedna od najvećih tekovina vjerskih sloboda kako ih danas razumijemo velikim dijelom potekla iz američke demokracije.

Ta sekularnost je povijesno uvjetovana i značila je prvenstveno odvojenost države ili vlasti od uplitanja ili instrumentalizacije crkava u vlastite svrhe.

Crkve moraju biti potpuno slobodne u svom radu i dobrobiti društva, zalagati se za život, mir, etiku  i ljudska prava u zemlji,  ali povijest pokazuje koliko nekritična bliskost i povezanost s vlastima može imati tragične posljedice za svaku pa i protestantske crkve.

Stoga se ograđujemo od samozvanih proroka, iscjelitelja bolesti i propovjednica koje se predstavljaju kao protestantsko svećenstvo. U slučaju navedenih televizijskih propovjednika i propovjednica radi se o predstavnicima samostalnih i nedenominacijskih vjerskih zajednica (koje više djeluju kao privatne korporacije nego vjerske zajednice) te s tradicionalnim protestantizmom kao ni s Crkvama reformacijske baštine nemaju nikakve veze.

Apeliramo za boljom religioznom edukacijom novinara u Hrvatskoj te upućujemo da na hrvatskom jeziku postoje brojni pisani i digitalni izvori koji mogu dati pravu informaciju o djelovanju protestantizma u SAD, svijetu i u Republici Hrvatskoj u kojoj je protestantizam prisutan od vremena reformacije. Treba naglasiti da su Hrvati poput Matije Vlačića Ilirika i Markantuna de Dominisa dali značajan doprinos u razvoju protestantske reformacije.

Dr.sc. Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

Vatroslav Župančić, pastor Evangeličke metodističke crkve

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Povezani članci:

Prorokuje Trumpovu pobjedu

Oglasili se anđeli iz Afrike

Odgovori