PREMINUO PATRIJARH SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

U ranim jutarnjim satima danas je u 91. godini, od posljedica koronavirusa preminuo patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej (svjetovno ime Miroslav) Gavrilović, prenose srpski mediji.

Rođen je u selu Vidova kod Čačka 28. kolovoza 1930. godine. Nakon završetka gimnazije u Čačku, upisuje Bogosloviju u Prizrenu a zatim Bogoslovni fakultet u Beogradu. Nakon odsluženja vojnog roka, 1959. godine zamonašen je u manastiru Rakovica te je postavljen za profesora Prizrenske Bogoslovije. Te iste godine je i zaređen za đakona i svećenika (jerođakona i jeromonaha). Za vrijeme službovanja u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Ateni. Od 1969. godine upravnik je Monaške škole u Manastiru Ostrog te je postavljen i za rektora Prizrenske bogoslovije.

Godine 1974. izabran je za vikarnog episkopa (biskupa) patrijarha Germana a od 1975. godine je episkop Niški. Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je na zasjedanju Sv. Arhijerejskog sabora SPC, 22. siječnja 2010. godine, a 23. siječnja iste godine je u Sabornoj crkvi u Beogradu i ustoličen za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog kao 45. poglavar ove Crkve.

Javnost je posljednik put mogla vidjeti patrijarha Irineja na sprovodu Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, 1. studenog ove godine kada je i vodio sprovodne obrede. Nedugo nakon toga, uslijed infekcije uzrokovane koronavirusom patrijarh je primljen na liječenje u Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu gdje je , nažalost i preminuo.

Naslovna fotografija: Slobodna Europa

Odgovori