HOĆE LI KRIST NAĆI VJERU U NAMA KADA PONOVNO DOĐE?

“Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji” (Lk 18,8).

Krist će uslišati molitve i ponovno doći

Apsolutno je sigurno da će Bog uslišati molitve svoga naroda. Kad mu duše dan i noć vape pred oltarom da obrani Kristovu stvar, stvar istine i pravednosti, da obori njihova protivnika, te će molitve brzo biti odgovorene. Koliko god su ovdje na zemlji prošnje nedostatne, ipak postoji ostatak po izboru milosti koji ne prestaje salijetati Boga Svevišnjeg da ogoli svoju mišicu i pokaže veličanstvenost svoje Riječi.

Krist će doći iako se čini da kasni

Iako zbog mudrih i korisnih nauma odgovor na te molitve može kasniti, ishod je apsolutno siguran. Neće li Bog obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu, iako njihov slučaj dugo drži u ruci? Sigurno hoće, jer te su molitve nadahnute Duhom koji poznaje um Božji; one su za slavu Božju i Kristovu i prikazane su od našega velikog svećenika. Strpljivost zadržava dolazak suda na neko vrijeme, jer Gospodin nije voljan da itko propadne nego da svi pristupe pokajanju, no nikada neće zauvijek odgađati dugo očekivani kraj.

Krist će doći brzo

Sam Gospodin Isus daje nam ovo osobno jamstvo: “Kažem vam, brzo će ih obraniti.” Kad Isus kaže: “Kažem vam …”, ne ostaje nikakva sumnja. Gospodin će doći i, prema njegovu vlastitom izračunu, doći će brzo. Njegov izračun je prema kronologiji neba i baštinici neba to trebaju radosno prihvatiti. To znači kako je potrebno da već sada držimo nebesko vrijeme.

Braćo, neka vaša srca ne klonu zbog konačnog ishoda sadašnjeg sukoba. “Vazda i dovijeka Jahve će kraljevati” (Izl 15,18). Aleluja! Idole će potpuno uništiti. Antikrist će biti zbačen. Poput mlinskog kamena bačenog u more, i on će pasti i više ga neće biti. Pogani će biti nasljedstvo našeg Gospodina i krajnji dijelovi zemlje pripast će njemu. On mora vladati dok svi neprijatelji ne budu pod njegovim nogama.

Ne trebamo klonuti, čekajući

Ne umorite se ako se sadašnja borba nastavljala iz stoljeća u stoljeće. Dugačka je samo zbog vaše nestrpljivosti; za Boga to je kratak posao. Ovako velika Knjiga kao što je ova koja sadrži povijest izbavljenja, može zahtijevati dugačko vrijeme za svoje odvijanje. Za takve jadne čitatelje kao što smo mi sricanje njezinih riječi po riječi može biti beskrajan zadatak, ali ipak ćemo doći do njezina završetka i tada ćemo otkriti da, poput knjige Psalama, završava s Alelujama.

Bog je vjeran svome obećanju – jesmo li mi vjerni njemu?

Nije pitanje što će Bog učiniti, nego ljudi. Vjernost je utemeljena u samom nebu, ali što je s vjernošću na zemlji? Dio koji Bog dodjeljuje nama jest da vjerujemo njegovoj Riječi jer ćemo tako biti utemeljeni. Dio djeteta je da se pouzdaje u svoga oca; dio učenika je da prihvati učenje svoga Gospodara. Ali kako malo je toga u ovom trenutku!

Poznajući krhkost vjere onih oko sebe i unaprijed vidjevši da će buduće generacije biti dionici istog bezumlja, Spasitelj je izgovorio ovo znamenito pitanje: “Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?” Bog je vjeran, ali jesu li ljudi vjerni? Bog je istinit, no vjerujemo li mu? To je važno i o tome ću govoriti ovoga jutra uz pomoć Duha Svetog.

Prije svega, u vezi s ovim našim tekstom zamijetio sam da je važno ako pogledamo ovdje spomenutu osobu koja traži vjeru: “Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?”

Hoće li biti vjere u nama kada Isus dođe?

Kad Isus dođe, tražit će dragocjenu vjeru. On se više brine za vjeru nego za sve ostalo što mu zemlja može predati. Na svom povratku naš se Gospodin nimalo neće brinuti za bogatstvo bogatih ili za čast velikih. Neće tražiti sposobnosti koje smo pokazivali niti utjecaj koji smo imali, nego će tražiti našu vjeru. Njegova slava je da “je u svijetu vjerovan” (1 Tim 3,16) i prema tome će imati poštovanja. To je dragulj koji on traži. Ovaj nebeski trgovac drži vjeru kao biser od velike vrijednosti; ona je Isusu dragocjena kao i nama.

Posljednji dan bit će pun pomnog ispitivanja i to ispitivanje bit će nad ovom bitnom točkom: ima li vjere ili nema. Onaj koji vjeruje spašen je; onaj koji ne vjeruje osuđen je. Nalog za premetačinu bit će izdan za naše kuće i naša srca, a pitanje će glasiti: Gdje je tvoja vjera? Jesi li častio Krista uzdajući se u njegovu riječ i njegovu krv ili ne? Jesi li veličao Boga vjerujući njegovu otkrivenju i oslanjajući se na njegovo obećanje ili ne?

Činjenica da će naš Gospodin na svom dolasku tražiti vjeru trebala bi nas navesti da o vjeri imamo vrlo visoko mišljenje. Nije to puki čin razuma; to je milost Duha Svetog koja donosi slavu Bogu i stvara poslušnost u našem srcu. Isus to traži, jer on je mjerodavan za to.

Autor: C.H. Spurgeon

Izvor: Put života

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori