ŠEST RAZLOGA ZAŠTO SE KRŠĆANI TREBAJU PRIDRŽAVATI EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

U trenutnoj situaciji pandemije uzrokovane koronavirusom (COVID – 19), određeni vjernici odbijaju držati se epidemioloških mjera, smatrajući da je koronavirus izmišljen, da se radi o svjetskoj uroti, nagovještaju dolaska antikrista i sl. Time, ne samo da ugrožavaju vlastito zdravlje već i zdravlje svojih bližnjih. Zašto je ipak važno da se vjernici pridržavaju epidemioloških mjera?

Virus postoji, oslabljuje i ubija

Bez obzira što neki pojedinci tvrde kako virus ne postoji, vjernik mora razumjeti kako je Bog onaj koji daje i potrebno znanje znanstvenicima i liječnicima, kako bi svojim znanjem i darovima služili na dobrobit čovječanstva. Nema racionalnog razloga sumnjati u postojanje virusa COVID – 19, tim više što je on očit među nama. Istina je da su neki preboljeli ovaj virus s blažim simptomima, no činjenica je da on mnoge oslabljuje ali i ubija. Osobno poznajem već nekoliko osoba koji su prošli teško razdoblje bolesti ali nažalost neki su mI poznanici, prijatelji i kolege i preminuli a bili su zaraženi ovim virusom.

Kršćani nisu nerazumni luđaci

Svojim negiranjem postojanja virusa ili pak iznošenjem teorija zavjere, odbijanjem pridržavanja epidemioloških mjera, pojedini će vjernici biti izloženi opravdanim kritikama da su nerazumni i glupi. Često će zbog navedenih i kršćanstvo u cjelini biti izložen ruglu. Naravno, da će nevjerni uvijek naći razlog da ismijavaju vjerujuće i da ih smatraju glupima, no to nas ne opravdava da im dajemo i razloga za to. Mi smo pozvani u svako vrijeme dati dobro svjedočanstvo i dobar primjer naše kršćanske vjere.

Kršćani su dužni ljubiti bližnje

Ljubav prema bližnjima nije preporuka već zapovijed. A ljubimo ih i na način da brinemo za njihovo zdravlje. Negiranjem postojanja virusa i nebrigom za epidemiološke mjere povećavamo rizik da ćemo ugroziti zdravlje naših bližnjih. Time kršimo jednu od vije najveće zapovijedi i otkrivamo se kao neposlušni Božjoj riječi. Našim neodgovornim ponašanjem velike su šanse da ugrozimo zdravlje naših bližnjih, posebno starijih i već bolesnih članova obitelji, članova crkve ili neke druge skupine u kojoj se krećemo. Nažalost, svjedoci smo da teža stanja mogu dovesti i do smrtnog ishoda, a vjerujem da nitko od nas ne želi da doprinese takvom razvoju događaja.

Kršćani su dužni ljubiti sami sebe

U zapovijedi ljubavi prema bližnjima nalazi se i zapovijed ljubavi prema sebi (Ljubi bližnjega kao SEBE SAMOGA). To nije ljubav koja je isključiva, već polazišna točka za ljubav prema bližnjem. U Bibliji nalazimo mnoge upute za očuvanje zdravlja i Bog je tražio striktno poštivanje istih. Bez obzira što je ovaj život prolazan i što ne možemo izbjeći smrt, neodgovorno je da se namjerno prepuštamo bilo kojoj ugrozi. Dok god smo na zemlji, Gospodin želi da živimo kvalitetnim životom i da cijelo naše biće, i duh i dušu i tijelo prinesemo njemu na slavu. Naše je tijelo hram Duha Svetoga, kako nas uči Božja riječ, i s toga smo dužni, koliko god do nas stoji, odgovorno se ponašati prema njemu.

Kršćani su dužni poštovati vlasti

Sve dok nas vlast ne progoni zbog naših kršćanskih uvjerenja i dok ne traži da se odreknemo vjere u Krista, dužni smo je poštovati i za nju moliti. Naravno da kao vjernici imamo pravo i kritički promatrati neke poteze pojedinih vlasti i na prihvatljiv način zalagati se za etička, moralna i druga pitanja koja kao kršćani smatramo vrijednima. Poštovanje vlasti ne znači da smo nekritički spremni sve prihvatiti i sve podržati, ali u isto vrijeme ne znači da ćemo nerazumno i bez razloga biti buntovnički nastrojeni. U ovoj situaciji kada je cijeli svijet jednako ugrožen, nismo pozvani biti buntovnici već i sami dati doprinos da se što prije zaustavi širenje virusa.

Kršćani su pozvani moliti u ovoj situaciji

Oni koji ne vjeruju da virus postoji, neće ni moliti za njegovo zaustavljanje. No, Bog od nas očekuje da umjesto negiranja i izmišljanja različitih teorija zavjere, molimo kako za zaustavljanje virusa tako i za bolesne, posebno one teško bolesne, znanstvenike, liječnike, medicinsko osoblje i mnoge koji na različite načine daju nemjerljiv doprinos, ugrožavajući i vlastito zdravlje u pomoći ugroženima. Dok mi iz svojih udobnih fotelja filozofiramo na društvenim mrežama o teorijama urote i sl., mnogi se iscrpljuju pomažući onima koji su zahvaćeni ovom bolešću. Ako ne možemo drugačije pomoći, molimo. To je volja Božja, da molimo!

Autor: Biskup Jasmin Milić

Naslovna fotografija: unsplash

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Povezani članci:

Molitvom protiv koronavirusa

Molitva u pandemiji Covid – 19

Odgovori