Kratko razmišljanje o Kristu, kralju naših života

Na kraju crkvene ili liturgijske godine naše su misli usmjerene na Krista Kralja svega stvorenoga. I doista ima nečeg lijepog i teološki edukativnog u tome da liturgijska godina započinje prvom nedjeljom adventa, dakle iščekivanje Kristovog dolaska na ovaj svijet (i ujedno njegovog slavnog povratka) a da završava sa svetkovinom Krista Kralja. Na kraju vremena završava vrijeme kao prolazna kategorija i započinje vječnost (taj osmi eshatološki dan) kao neprolazna stvarnost. Kako će to izgledati, ostaje nam tek vidjeti, iskusiti. Našom spoznajmo sigurno ne možemo pojmiti vječni život, osim što je u nama ta iskonska potreba za životom. Naše biće se buni pri pomisli na smrt jer nas je Bog stvorio za vječnost a ne za prolaznost.

No, da bi Krist bio naš Kralj u vječnosti, mora biti naš Kralj u sadašnjosti. Nije dovoljno da ga zovemo Kraljem, da se molimo za Kraljevstvo, da ispovijedamo njegovo kraljevstvo kojem neće biti kraja. Potrebno je svjedočiti da smo podanici njegova Kraljevstva, odnosno da svaki segment naših života trebamo živjeti, imajući na umu da je Krist naš Kralj. On treba biti naš osobni Kralj, Kralj naših obitelji, naše Crkve. A to znači da svjetonazori, stavovi, ponašanje, odluke, ciljevi i sl. trebaju biti podređeni Ustavu i Zakonima Kraljevstva Božjega, dakle Božjoj riječi.

U svakoj našoj životnoj situaciji ne smijemo zaboraviti da je Krist suveren i da vlada nad svakom situacijom. Suočeni s pandemijom koja je zadesila cijeli svijet ne smijemo gubiti nadu i vjeru da je sve u Njegovim rukama i da se ništa ne događa izvan njegove kontrole. Za nas kršćane to je utješna nada.

Također, trebamo znati da smo na određeni način veleposlanici Kraljevstva Božjega pa je i to razlog zašto naši životi moraju biti podređeni Božjoj volji. Ljudi nas promatraju a kroz nas promatraju i našeg Kralja. I kao što smo, kao državljani svoje zemaljske države dužni dostojno predstavljati svoju zemlju i unutar i izvan njezinih granica, tako smo dužni dostojno predstavljati i našu nebesku domovinu.

Gospodnja je volja da i druge učini stanovnicima toga budućega Kraljevstva. Zato nas šalje da budemo svjedoci Njegovi kako bi po nama Gospodin uputio taj neodoljivi Božji poziv onima kojima je Gospodin pripremio stan u Kraljevstvu svome.

Soli Deo Gloria!

Pomolimo se:

Svemogući vječni Bože, tvoja je volja da sve bude obnovljeno u tvom ljubljenom Sinu, Kralju kraljeva i Gospodaru Gospodara; daj milostivo da narodi na zemlji, podijeljeni i zarobljeni grijehom, budu oslobođeni i združeni pod njegovim premilostivim vodstvom, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, sada i dovijeka. Amen.(Knjiga zajedničkih molitava)

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori