action adult affection eldery

LJUBAV U SLABOSTI – Dietrich Bonhoeffer

DIETRICH BONHOEFFER, (1906-1945), protestantski teolog i svećenik, ubijen svršetkom rata u Hitlerovu logoru.

“Postoji jedna velika opasnost: mi smo skloni preziranju ljudi. Znamo dobro da na to nemamo nikakva prava i da time zapadamo u najneprirodniji odnos prema ljudima. Slijedeće misli mogu vas očuvati od te napasti: prezirući čovjeka, padamo upravo u glavnu pogrešku naših protivnika.

Vidi i ovo: Snaga u nevolji dolazi od Boga.

Onaj tko prezire nekog čovjeka neće moći od njega nešto stvoriti. Ništa od onoga što se u drugome prezire, nije ni nama sasvim strano. Kako često očekujemo od drugih više negoli smo sami spremni učiniti.

Dietrich Bonhoeffer

Zašto smo do sada o čovjeku, o njegovim napastima i slabosti mislili tako netrijezno? Moramo naučiti promatrati ljude manje prema njihovim činima i propustima, a više prema onome što trpe. Jedini plodni odnos prema ljudima, i to u prvom redu prema slabima – jest ljubav, tj. volja da s njima budemo u zajedništvu. Bog nije prezreo ljude, nego je radi njih postao čovjekom.”

Dietrich Bonhoeffer, Otpor i predanje

Iz Biografije

Njemački protestantski (evangelički) pastor i teolog, Dietrich Bonhoeffer (4.02.1906.-9.04.1945.) bio je angažirani sudionik pokreta otpora tijekom nacističkog režima u Njemačkoj.Studirao je teološke studije na  Sveučilištu u Tübingenu. Nakon završetka studija, doktorirao je teologiju na Berlinskom sveučilištu  1927. godine, u svojoj 21. godini, a habilitirao je u svojoj 24. godini. Nakon toga odlazi  studirati u New Yorku (SAD) na Union Theological Seminary.  Po povratku u Njemačku, biva zaređen za pastora, 1931. godine, u crkvi Svetog Mateja u Berlinu. Godine 1934./35 bio je pastor njemačke luteranske crkve u Londonu

Kako  Evangelička (Luteranska) Crkva u Njemačkoj nije reagirala na zločine nacionalsocijalističkog režima, zajedno s nekolicinom svojim istomišljenika i uglednika Evangeličke Crkve, godine 1933. osniva Ispovjedajuću Crkvu koja se snažno protivila nacizmu.  Godine 1935. organizirao je teološko učilište  za pastore Ispovjedajuće Crkve te je bio na njegovu čelu kao ravnatelj (djelovi njegovih predavanja s ovog Učilišta objavljeni su u knjizi Cijena učeništva koja je prevedena i tiskana na hrvatskom jeziku u izdanju Izvora, Osijek).

Zbog svojeg pomaganja Židovima i otpora nacizmu bilo mu je zabranjeno poučavanje i propovijedanje te svaki javni rad. Bio je povezan s pripadnicima Abwehra (Njemačke vojne obavještajne službe) koji su htjeli zbaciti nacistički režim. Godine 1943. biva uhićen od strane Gestapoa . Za vrijeme njegova zatočeništva u vojnom odjelu zatvora Berlin – Tegel nastao je materijal za njegovu znamenitu knjigu, objavljenu 1951. god. Otpor i predanje. Radi se o njegovim pismima roditeljima, propovijedima, pjesmama… (Knjiga je prevedena i na hrvatski jezik u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Zagreb).

Nakon što je propao pokušaj likvidacije Hitlera –  operacija Valkyrie (Srpanjska urota) 1944. godine, premješten je u zloglasni koncentracijski logor u Flossenbürgu gdje je pogubljen vješanjem u zoru 9. travnja 1945. godine, tri tjedna prije oslobođenja grada.

Odgovori