low angle view of clock against sky

OD SUBOTE BOGOSLUŽJA S 25 VJERNIKA

Vlada Republike Hrvatske je 26. 11. 2020. predstavila nove mjere za suzbijanje koronavirusa. Mjere se odnose i na vjerske zajednice pa će se bogoslužja moći održavati s maksimalno 25 vjernika (uključujući i služitelje) uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Ako je riječ o manjem prostoru, odnosno ako je manji od 100 kvadratna metra za svaku osobu mora biti osigurano četiri kvadratna metra. Vjernici se potiču da bogoslužja prate putem interneta, TV prijenosa i sl.

Ovakva je odluka naišla na različite reakcije. Određeni mediji su objavili više članaka u kojima prozivaju Vladu što je omogućila da se bogoslužja i dalje održavaju. Nažalost, ovakvi, nerijetko tendenciozni članci izazivaju mnoge komentare koji su prožeti mržnjom i prijezirom prema vjernicima i vjerskim zajednicama.

Činjenica je da postoje i opravdane kritike kada su u pitanju vjerske zajednice i bogoslužja. Neki svećenici i ostali vjerski služitelji kao i vjernici (koji su, vjerujemo u manjini) ne poštuju propisane mjere, ne nose maske, ne poštuju fizičku distancu, pa se događa da se pojedinci zaraze i tijekom bogoslužja, što zbog svoje neodgovornosti, što zbog neodgovornosti drugih.

Određeni pojedinci koji sebe smatraju vjernicima, iznose na društvenim mrežama različite teorije zavjere, negiraju postojanje koronavirusa ili ga smatraju običnom prehladom. Također negoduju zbog epidemioloških mjera, te i druge nagovaraju da iste ne poštuju. Takvi su među vjernicima u manjini, no veoma su glasni i čak i sektaški agresivni pa se stječe dojam kako su vjernici generalno fanatici i nerazumni.

Vjerski služitelji i vjernici moraju biti uzor svima u odgovornom pristupu ovome izazovu pandemije koja je zahvatila cijeli svijet kako bi se rizik od zaraze sveo na minimum. Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, propisanog broja vjernika na bogoslužju, nema razloga da se bogoslužja ne održavaju. No, svakako treba apelirati na sve one koji su slaboga zdravlja ili sami osjećaju određene simptome, da se neko vrijeme suzdrže od dolaska na bogoslužje. Isto tako, oni koji se ne žele pridržavati epidemioloških mjera iz “vjerskih razloga”, neka ostanu doma te tako zaštite i sebe i druge.

O razlozima zašto se i vjernici trebaju pridržavati epidemioloških mjera, pogledajte više ovdje.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Naslovna fotografija: Pexels

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Povezani članci:

Molitvom protiv koronavirusa

Molitva u pandemiji Covid – 19

Odgovori