ADVENTA ĆE IPAK BITI! – Što je Advent i zašto ga obilježavamo?

Mediji su ovih dana ispunjeni naslovima kako ove godine, zbog epidemiološke situacije neće biti Adventa. Naravno, jasno nam je da se misli na manifestaciju koja se u posljednje vrijeme sve više prakticira i u našim gradovima a koja je zapravo sajam gdje možete kupiti prigodne poklone, ugrijati se uz dobro vino i pojesti koju dobru kobasicu. No, Advent je puno više od toga, i ipak će ga i ove godine biti.

Svi oni koji žele na dostojan način obilježiti ovo razdoblje crkvene godine, neće za to biti uskraćeni. Jer Adventa će ipak biti.

Što je dakle Advent i kako ga možemo obilježiti u duhovnom ozračju?

Značenje riječi Advent

Advent dolazi od latinske riječi adventus što znači dolazak. Otuda i hrvatski naziv Došašće za ovo razdoblje. Ovo razdoblje označava iščekivanje dolaska Mesije – Krista od postanka svijeta do njegova rođenja. Četiri tjedna Adventa označavaju četiri tisućljeća, po biblijskom razumijevanju, od stvaranja svijeta do Kristova rođenja. Ujedno, Advent nas upućuje i na iščekivanje Kristovog drugog dolaska.

Početak crkvene godine

Osim što je Advent vrijeme duhovne priprave za Božić, prvom nedjeljom Adventa započinje i novo razdoblje crkvene godine. Crkvena godina započinje Prvom nedjeljom Adventa i završava Nedjeljom Krista Kralja. Cijela je godina tako prožeta iščekivanjem, razmišljanjem o Kristovoj žrtvi i uskrsnuću, dolasku Duha Svetoga te njegovog slavnog ponovnog dolaska i kraljevanja.

Poruka Adventa

Biblijska čitanja i poruke koje ćemo čuti u Adventu jesu poruke iščekivanja, nade, budnosti i čežnje. Budno iščekujmo Drugi Kristov dolazak kako nas ne bi iznenadio. U tom iščekivanju prepoznajmo znake vremena na koje nas sam Krist, govoreći o posljednjim vremenima. Neka to iščekivanje bude ispunjeno nadom i dubokom čežnjom za Kristom. Tada će i naš susret s njim na kraju vremena biti susret radosti i ostvarenja naše nade.

Advent je radosno vrijeme

Za razliku od Korizme koja je prožeta duhom pokajanja (pokore), adventsko razdoblje je radosno vrijeme iščekivanja naše nade. Time se želi dati naglasak da kršćani s radošću trebaju iščekivati svoga Spasitelja i radosno tu istinu drugima naviještati. Zato se treća nedjelja adventa od davnine naziva i „Dominica gaudete”, “nedjelja Radujte se“, prema riječima Pavlove Poslanice Filipljanima koja se čita na ovu nedjelju: „Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Gospodin je blizu! (Fil 4, 4-5).

Adventski vijenac

Prvi adventski vijenac na svijetu pojavio se 1838. u domu za siromašnu djecu “Das Rauhe Haus” (“Trošna kuća”) u Hamburgu. Mladi evangelički pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern (1808.. – 1881..) okupio je 1838. siročad s ulice te im u jednoj staroj i trošnoj kući ponudio novi dom. U svome dnevniku zabilježio je da se u došašću 1838.., želeći pronaći način da svojim štićenicima došašće učini što ljepšim, dosjetio da od prvog dana prosinca svakim danom za vrijeme molitve upale jednu svijeću. Wichern je stavljao svijeće na veliki drveni vijenac koji bi na Božić zasjao poput velikog svjetlosnog kruga s 24 svijeće: 20 malih crvenih svijeća za dane u tjednu i četiri velike bijele svijeće za nedjelje došašća. Svake godine u došašću obavljali su ovaj kratak obred. Oko 1851. Wichernovi su štićenici drveni vijenac počeli ukrašavati zimzelenim grančicama, a s vremenom se umjesto drvenoga počeo plesti vijenac od zimzelenog granja. Taj se običaj proširio po evangeličkim obiteljima u Njemačkoj, a zatim u susjedne i prekooceanske zemlje. Krajem 19. stoljaća prešlo se na četiri svijeće za četiri nedjelje došašća. (Izvor: Wikipedia).

Adventska molitva Jeana Calvina:

Svemogući Bože, govorio si očevima kroz proroke. Zato danas možemo spoznati tvoje sveto veličanstvo. Učini nas dostojnima skrivenih otkrivenja, koja si nam navijestio po djelu proroka. Učini nas poniznima. Okreni našu nadu i vjeru k nebu. Stavi nas pred svoje lice. Sve dok živimo na zemlji, neka tvoj duh prebiva u nama. Oslobodi nas briga i zlih želja tijela. Neka je naše srce i misao u tebi, na nebu,- dok se ne oslobodimo zemaljske borbe – da postignemo mir koji si nam pripremio, po našem Gospodinu Isusu Kristu. Amen (Prijevod s češkog. Jaroslav Andrašik).

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti link

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori