ADVENTSKO PASTIRSKO PISMO BISKUPA PROTESTANTSKE REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE

Dragi u Kristu,

ulazimo u posebno razdoblje crkvene godine – adventno razdoblje priprave za Božić koje je ujedno i početak nove crkvene godine. U posebnom ozračju pozvani smo na iščekivanje blagdana u kojem se spominjemo rođenja našega Gospodina Isusa Krista. Spominjemo se i ostvarene nade starozavjetnoga naroda Božjega koji je iščekivao Mesiju. No, u isto vrijeme ovo nas razdoblje podsjeća na Kristov drugi, slavni dolazak.

Stoga je osnovna poruka Adventa budnost na koju nas poziva sam Krist: “Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas.” (Marko 13, 33). Kao što je Krist došao prvi puta, svojim rođenjem, među nas postavši Emanuel – Bog među nama, tako će ponovno doći kao Kralj. Dolazi po svoju Crkvu koja je pozvana na budno iščekivanje. To iščekivanje nije iščekivanje prožeto strahom već radosnom nadom i čežnjom. Kršćanin kliče Maranatha – Dođi Gospodine Isuse. On svoj pogled uzdiže k nebu iščekujući konačno izbavljenje.

U posljednje vrijeme Advent je postao sinonim za malene kućice po našim trgovima, za kobasicu, kuhano vino i ostale delicije koje možemo naći na adventskim sajmovima. U vrijeme otuđenja, kada se druženje preselilo na društvene mreže, lijepo je vidjeti ljude zajedno u predblagdanskom raspoloženju. No, problem nastaje kada se iz Adventa isključi njegova bit, njegovo osnovno značenje. Tamo gdje je Krist potisnut, nema ispravnog obilježavanja niti Adventa niti Božića.

Adventno vrijeme je vrijeme posebne radosti. To će se naglasiti u trećoj nedjelji Adventa kada ćemo čitati riječi apostola Pavla: „Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Gospodin je blizu! (Fil 4, 4-5). U ovome kontekstu prisjećamo se nekih prošlih blagoslovljenih adventnih bogoslužja, radosti iščekivanja blagdana, susreta s našim bližnjima i svemu onome što je ovo razdoblje oduvijek karakteriziralo. No ovaj Advent dočekujemo u drugačijem ozračju.

Cijela ova kalendarska godina u znaku je pandemije koronavirusa i ograničenja koja se odnose i na crkveni život. S takvim ograničenjima ulazimo u novu crkvenu godinu. To dakako umanjuje i našu uobičajenu radost koja bi trebala krasiti ovo razdoblje. No, to nikako ne znači da smo ograničeni u doživljaju duhovne dimenzije Adventa. Dapače, možemo ovu situaciju pretvoriti u duhovni dobitak. Iskoristimo vrijeme za intenzivnije čitanje Božje riječi, učinimo duhovnu inventuru naših života, molimo se za potrebite. Pored naših uobičajenih molitava, molimo za one čije je zdravlje ugroženo, za bolesne, posebno za one u teškom stanju. Molimo i za liječnike, medicinske sestre i ostalo medicinsko osoblje koji daju znatan doprinos u brizi za oboljele.

Molimo Krista, Kralja svega stvorenoga i glavu Crkve da po svojoj milosti učini kako bi došlo do povoljne epidemiološke situacije te kako bi blagdan Božića dočekali u ozračju radosti, ljubavi, mira i zahvalnosti, kako u našim crkvama tako i u krugu naših bližnjih.

Svim kršćanskim vjernicima i svim ljudima dobre volje želim sretno i blagoslovljeno ovo razdoblje Adventa.

Dr.sc. Jasmin Milić

Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori