Je li vjera naša zasluga ili je vjera dar Božji?

Što je vjera? Je li ona naše postignuće ili je vjera dar Božji? Možemo li vjerovati ako nam nije dano?

Vjera dar Božji

Vjera dar Božji

Naš Gospodin je i održavatelj vjere, jer vjera nikada nije neovisna o njemu. Najveći vjernik neće ni na trenutak vjerovati ako mu nije neprestano davana milost da plamen vjere drži gorućim.

Ljubljeni prijatelju, ako uopće imaš neko iskustvo unutarnjeg života, znaš da te onaj koji te oživio mora i održavati živim ili ćeš se vratiti natrag u svoju naravnu smrt. S obzirom da se vjera iz dana u dan hrani kod Isusova stola, onda on zna gdje je. Dobro je za nas da imamo Jednoga koji traži vjeru i koji, zbog toga što ju je stvorio i održava je, neće imati problema raspoznati je.

Vidi i ovo: Je li vjera dar Božji ili naše djelo?

Uz to, vjera uvijek gleda u Krista. Na svijetu ne postoji vjera ni od kakve vrijednosti osim ona koja za sve gleda u njega, a kroz njega u Boga. U drugu ruku, Krist uvijek gleda u vjeru. Nikada nije postojalo oko vjere, osim onoga koje je susrelo Kristovo oko. On se raduje u vjeri i njegovo veselje je da mu se vjeruje; velik dio nagrade njegove smrti je da sinovi ljudski dolaze i sklanjaju se kod njega.

Ako vjera gleda u Krista i Krist gleda u vjeru, siguran je da će je naći kad dođe i to ovaj tekst čini tako izvanrednim: “Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?”

Vidi i ovo: Što je vjera u Boga?

Sin Čovječji dat će mudar i velikodušan sud u toj stvari. Neka braća tako oštro sude da bi mogli ugasiti iskru vjere, ali nikada nije tako s našim milosrdnim Gospodinom; on ne gasi tinjajući žižak niti prezire najdrhtaviju vjeru. To pitanje posebno je istaknuto kad se postavlja tako. Kad dođe blag i dobar Spasitelj koji nikada ne sudi preoštro, hoće li naći vjere na zemlji? Kakvo žalosno i ponižavajuće pitanje!

Autor: C.H. Spurgeon

Izvor: Put života

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori