TEŽIMO LI BITI BLIŽE KRISTU?

„Hajde, uziđimo na Goru Jahvinu, pođimo u Dom Boga Jakovljeva. On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim“ (Izaija 2, 3)

Prvi je dan, prvoga adventnog tjedna. Kako smo već naglasili ovih dana, advent je prilika da ozbiljnije promislimo o našem odnosu s Bogom, da se više posvetimo molitvi i čitanju Božje riječi te djelima ljubavi za bližnje. Najvažnija svrha adventa jest da nas pripremi za ostale dane u predstojećoj godini kako bismo istim žarom ljubili Gospodina i služili mu.

Prorok Izaija nas poziva da uziđemo na Goru Jahvinu, na goru Sion. To je za starozavjetni narod Božji mjesto odakle će Mesija kraljevati kada dođe na zemlju. U Novozavjetnom kontekstu, Sion simbolizira nebeski Jeruzalem, mjesto prebivanja Božje slave, mjesto odakle Krist kraljuje (Hebrejima 12, 22, Otkrivenje 14,1).

Uziđimo ka Kristu, to je poziv adventa. On jest došao k nama, spustio se u ovu suznu dolinu da bi bio jedan od nas, no Božja riječ nas poziva da naš život bude trajno uzlaženje k Njemu. Kad u euharistiji izgovaramo riječi: „Uzdignimo svoja srca.“ I odgovarajući „uzdižemo ih“ ili „uzdigli smo ih“ Gospodinu, time svjedočimo kako naš kršćanski život treba biti trajno uzlaženje ka Kristu. Kako kaže apostol Pavao, na jednom mjestu „ispružamo se“ k Njemu. On je uzdignut sa zemlje da bismo se mi u našem duhovnom životu uzdizali se k Njemu, k Nebu, k vječnosti.

Tu, u Njegovom kraljevstvu upoznajemo se više i više s putovima Njegovim. Mi smo građani Njegova kraljevstva i zato trebamo upoznati sve više Njegovu riječ, Njegovu volju, Njegove želje i svrhu za naš život.Kada čitamo Božju riječ, kada se molimo, kada sudjelujemo na bogoslužju, kada smo u zajedništvu s Bogom na različite načine, mi nismo samo na zemlji, mi smo već u duhovnom smislu dio neba, uživamo predokus neba. I sve nas to priprema da, dok smo ovdje na zemlji, njegovim stazama hodimo. Na Njegovu je putu sigurnost da ćemo u konačnici, doista dospjeti u Njegovo kraljevstvo.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod prenošenja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori