Težimo li biti bliže Kristu?

„Hajde, uziđimo na Goru Jahvinu, pođimo u Dom Boga Jakovljeva. On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim“ (Izaija 2, 3)

Advent je prilika da ozbiljnije promislimo o našem odnosu s Bogom, da se više posvetimo molitvi i čitanju Božje riječi te djelima ljubavi za bližnje. Najvažnija svrha adventa jest da nas pripremi za ostale dane u predstojećoj godini kako bismo istim žarom ljubili Gospodina i služili mu.

Prorok Izaija nas poziva da uziđemo na Goru Jahvinu, na goru Sion. To je za starozavjetni narod Božji mjesto odakle će Mesija kraljevati kada dođe na zemlju. U Novozavjetnom kontekstu, Sion simbolizira nebeski Jeruzalem, mjesto prebivanja Božje slave, mjesto odakle Krist kraljuje (Hebrejima 12, 22, Otkrivenje 14,1).

Uziđimo ka Kristu, to je poziv adventa. On jest došao k nama, spustio se u ovu suznu dolinu da bi bio jedan od nas, no Božja riječ nas poziva da naš život bude trajno uzlaženje k Njemu. Kad u euharistiji izgovaramo riječi: „Uzdignimo svoja srca.“ I odgovarajući „uzdižemo ih“ ili „uzdigli smo ih“ Gospodinu, time svjedočimo kako naš kršćanski život treba biti trajno uzlaženje ka Kristu. Kako kaže apostol Pavao, na jednom mjestu „ispružamo se“ k Njemu. On je uzdignut sa zemlje da bismo se mi u našem duhovnom životu uzdizali se k Njemu, k Nebu, k vječnosti.

Tu, u Njegovom kraljevstvu upoznajemo se više i više s putovima Njegovim. Mi smo građani Njegova kraljevstva i zato trebamo upoznati sve više Njegovu riječ, Njegovu volju, Njegove želje i svrhu za naš život.Kada čitamo Božju riječ, kada se molimo, kada sudjelujemo na bogoslužju, kada smo u zajedništvu s Bogom na različite načine, mi nismo samo na zemlji, mi smo već u duhovnom smislu dio neba, uživamo predokus neba. I sve nas to priprema da, dok smo ovdje na zemlji, njegovim stazama hodimo. Na Njegovu je putu sigurnost da ćemo u konačnici, doista dospjeti u Njegovo kraljevstvo.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod prenošenja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori