france landmark water clouds

JESI LI POD ZAŠTITOM JAKE UTVRDE?

U onaj dan, pjevat će se ova pjesma u zemlji Judinoj: »Tvrd grad mi imamo: za obranu nam On podiže zidove i predziđa. Otvorite vrata! Nek uđe narod pravedni koji čuva vjernost, čiji je značaj čvrst, koji čuva mir jer se u te uzda. Uzdajte se u Gospodina dovijeka, jer Gospodin je Stijena vječna; on obara one koji obitavahu visoko, razvaljuje tvrđu visoku, ruši u prah, sravnjuje sa zemljom, te je gaze noge, noge ubogih i koraci nevoljnih. Iz 26, 1-6

Veliki reformator Martin Luther spjevao je na temelju 46. psalma himnu reformacije “Naš Bog je jaka utvrda”. Vjerujem da su ga jednako na to nadahnule i riječi proroka Izaije iz 26. poglavlja 2 redak: “Tvrd grad mi imamo”.

Naša crkva u Osijeku je u starom dijelu grada koji se naziva Tvrđa. Još uvijek su vidljive zidine koje su čuvale građane od neprijatelja i davale mu određenu sigurnost. Tu si i tzv. “vodena vrata” koja su se u vrijeme opasnosti zatvarala. Temelji zidina i kuća su čvrsti i traju stotinama godina. Naša crkvena zgrada je nešto mlađa pa broji tek nešto manje od 300. godina. No još uvijek je stabilna jer je na sigurnim i jakim temeljima građena. Na isti način građeni su i ostali gradovi u srednjem vijeku. Takve utvrde, tvrđave, tvrđe davale su osjećaj sigurnosti.

Naša snažna utvrda je sam Bog. Kako kaže prorok Izaija: … za obranu nam On podiže zidove i predziđa”. Biblija nam na mnogim mjestima daje obećanja da je Bog naša snaga, naša kula, naša obrana od neprijatelja. A naš neprijatelj želi srušiti, uništiti i opustošiti naše duhovno biće. Svatko, tko svoju kuću, duhovnu kuću gradi na čvrstoj stijeni, kako nam kaže Isus u Mateju 7, 24-27, osjeća sigurnost bez obzira na različite neprilike. Njegova će kuća ostati stabilna, sigurna i zaštićena jer je garancija sigurnosti čvrsta stijena što preneseno u duhovno značenje označava samoga Krista. O tome govori Izaija u 26, 4: “Jer Gospodin je stijena vječna”. Onaj pak koji ne gradi na čvrstoj stijeni već na pijesku, jest poput ludog čovjeka čija će se kuća, uslijed različitih neprilika srušiti.

Vrata tog čvrstog grada, te Utvrde koja je sam Bog otvaraju se za nas. “Neka uđe narod pravedni” kliče Izaija (Iz 26, 2). Pravedni sami po sebi nismo, ali jesmo opravdani po Kristu koji jest naša pravednost. On jest i “vrata” kroz koja jedino možemo doći do Boga. I jednom kada jesmo pod njegovom zaštitom, on podiže snažne zidove kako bi nas zaštitio i za sebe sačuvao.

Predivno je prebivati u Božjoj zaštiti. S psalmistom možemo klicati: “S toga ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u more. S nama je Gospodin nad vojsaka, naša je utvrda Bog Jakovljev.” Psalam 46, 12.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Naslovna fotografija: Pexels

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori