VJERA KOJA NE OSTAJE BEZ ODGOVORA

U ono vrijeme: Kad je Isus odlazio, pođu za njim dva slijepca vičući: »Smiluj nam se, Sine Davidov!« A kad uđe u kuću, pristupe mu slijepci. Isus im kaže: »Vjerujete li da mogu to učiniti?« Kažu mu: »Da, Gospodine!« Tada se dotače njihovih očiju govoreći: »Neka vam bude po vašoj vjeri.« I otvoriše im se oči. A Isus im poprijeti: »Pazite da nitko ne dozna!« Ali oni, izišavši, razniješe glas o njemu po svem onom kraju. Mt 9, 27-31

U Matejevu evanđelju, 9. Poglavlju opisano nam je vise čudesa. Na početku poglavlja čitamo o ozdravljenju uzetoga pa zatim o ozdravljenju žene koja je dvanaest godina bolovala od krvarenja, te uskrsnuće Jairove kćeri.

Susresti Isusa dok je prilika

Nakon čudesnog vraćanja Jairove kćeri u život, Isus odlazi sa toga mjesta. No, prate ga dva slijepca. Oni su najvjerojatnije čuli, jer nažalost nisu mogli vidjeti, što je Isus učinio. Znali su da je u njihovoj sredini netko tko može riješiti i njihov problem. Žele iskoristiti ovu jedinstvenu priliku jer ne znaju hoće li duge biti. Nisu razmišljali “sutra ćemo” ili “ne moramo ga danas gnjaviti, neki drugi puta ćemo mu se obratiti za pomoć”. Ne, sada je najbolje vrijeme, sada je, kako nam kaže Božja riječ “dan spasenja”. Jučer je prošlo u nepovrat, sutra ne znamo hoćemo li ga imati i ako ga imamo hoćemo li imati jednake šanse kao danas. No, danas imamo, danas je trenutak da dođemo onome koji nas ljubi i koji odgovara na našu vjeru.

Prepoznati tko je doista Isus

Dva slijepca idu za njim i dozivaju ga. On odlazi ali ga oni prate i oslovljavaju ga mesijanskim nazivom: “Sine Davidov”. Mnogi koji su fizički vidjeli, nisu znali tko je Isus. No, ovi slijepci znaju. Naš pogled na Isusa će odrediti i način našega obraćanja njemu, naš odnos prema njemu i naša očekivanja od njega. Nije sve jedno što vjerujemo o Isusu. Naša vjera neće promijeniti Kristov identitet. On je Bog, vjerovali mi u njega ili ne. On je moćan, priznali mi to ili ne. No, naša ispravna vjera u njega će otvoriti vrata našega srca za njegovo djelovanje.

Po vjeri nam biva

Kada mu slijepci prilaze, Isus ih pita: »Vjerujete li da mogu to učiniti?« a oni odgovaraju potvrdno, nazivajući ga Gospodinom. Oni prepoznaju u njemu i vise od Mesije, oni u njemu prepoznaju Boga.  On, po kome je sve stvoreno, kako nam kaže Ivan, može obnoviti I njihov vid. Oni mu vjeruju, oni vjeruju u njegovu moć.  Možemo mi reći da se ovdje „davljenik hvata za slamku“ međutim,  kod ovih slijepaca izražena je vjera koja nadilazi samo očekivanje za sebe. Oni su ispovijedili vjeru u Krista kao Mesiju i Gospodina.

I po vjeri im je i bilo. Ozdravljeni su, progledali su.

Naša vjera u Isusa i vjera Isusu neće ostati neodgovorena. On će nam otvoriti oči da vidimo što vidjeli nismo. On je naš Mesija, naš Gospodin i naš Kralj. Pouzdajmo se u njega. Amen!

Autor: Biskup Jasmin Milić

Naslovna fotografija: churchofjesuschrist

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori