Poziv vjernicima da sami blagoslove dom, izazvao lavinu uvreda, psovki pa i poziv na ubojstvo župnika

Na portalu index.hr koji je poznat po negativnim stavovima o crkvi, a u tome smislu posebno su aktivni u adventno i korizmeno vrijeme te u vrijeme najvećih kršćanskih blagdana, osvanuo je članak pod nazivom: Župnik iz Rijeke: Sami blagoslovite kuće, a novac mi možete uplatiti na račun. U članku se navodi slijedeće:

Župnik iz riječke Župe Svetog Ivana Krstitelja poslao je dopis vjernicima u kojem ih poziva da sami blagoslove svoje domove, dok novac koji se pri blagoslovu kuća daruje Crkvi vjernici mogu uplatiti na žiro-račun. Tako stoji u pismu koje šalje župnik Mate Berišić sa Škurinja, piše Novi list.

“Nadam se da ste dobro? Živimo u neizvjesnim i teškim vremenima, vremenima koja nisu nimalo laka pa nam je u ovim danima itekako potreban Božji blagoslov, kako bi nas zaštitio od pandemije coronavirusa. Nažalost, zbog epidemiološke situacije, ove godine odlučio sam se ne pohoditi obitelji za blagoslov, kako ne bih bio potencijalni prenositelj zaraze i bolesti coronavirusa. Želim zaštiti i vas i sebe”, piše župnik sa Škurinja.

Nadalje, u pismu se nabrajaju radovi koje je župa sa Škurinja obavila i oni koje planira obaviti.

“Običaj je da obitelj tijekom blagoslova obitelji svećeniku uruči svoj godišnji novčani prilog za potrebe župe. Ako osjećate potrebu i ako želite da i ove godine udijelite svoj prilog za župu, to možete učiniti tako da donesete u župni ured, sakristiju ili uplatiti na žiro račun župe”, piše župnik sa Škurinja, zahvaljujući od srca na daru vjernicima.

“Za blagoslov obitelji na stolu pripremite svetu vodu, Bibliju, križ i svijeću. Ako u svojim obiteljima nemate svete vode, možete doći u crkvu sa svojom bočicom i uzeti je”, poručuje župnik, čestitajući na koncu svim vjernicima predstojeći Božić, navodi index.hr

Čak je i index u samome tekstu korektan i navodi da župnik, koji želi ispoštovati epidemiološke mjere, poziva one koji OSJEĆAJU POTREBU, koji ŽELE udijeliti prilog za župu a ne za njega osobno, da to učine uplatom na crkveni žiroračun. No to nije spriječilo mnoge koji su ostavili komentar ispod ovoga članka da svećenika počaste najsočnijim psovkama i uvredama. Nažalost, mnogi vjerojatno nisu niti pročitali članak jer im to možda predstavlja intelektualni napor, već su na temelju naslova koji je u suprotnosti sa sadržajem teksta, donijeli svoje zaključke o svećeniku.

Tako mu “komentatori” psuju Boga, majku, nazivaju ga pedofilom, silovateljem djece i časnih sestara, najglupljim popom, lihvarom, prizivaju Goli Otok za svećenike. Ima tu i kletvi poput “crkni dabogda”, pa poziva da ga se strijelja, da svećenici trebaju završiti u plinskoj komori i sl. I sve to nažalost prolazi bez reakcije nadležnih. Pozivom na linč, na ubojstvo svećenika koji uopće nije niti rekao što stoji u naslovu navedenog članka, trebale bi se pozabaviti nadležne službe.

Redakcija Informativne protestantske agencije

Odgovori